BiH
124

Marinko Pejić: Ako neko ne priznaje da je bio genocid, kako mu oprostiti?

FENA
Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marinko Pejić ističe da to vijeće radi na tome da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i da kao najstarija država u regiji i dalje živi, da se ljudi međusobno razumiju, pomažu međusobno, kao što je bilo stoljećima.

"Istina, ostali su recidivi rata, ali svi mi moramo poraditi na tome da se približavamo jedni drugima, to nam je modus vivendi u ovoj državi. S druge strane, bitno je opraštanje, a njega nema bez priznanja. Ako netko ne priznaje da je bio genocid u Srebrenici, kako mu onda oprostiti, i ne samo to, treba izraziti kajanje zbog onoga što se dogodilo", rekao je Pejić, saopćeno je iz HNV-a.

Govoreći o aktualnim društvenim problemima u BiH, dalje je rakao da ga plaši što u državi postoje političke opcije koje javno zagovaraju segregaciju, podjele, etničko getoiziranje i diskriminaciju. Stoga se Pejić pita kakva je budućnost mlade generacije u BiH, koja smatra da nema perspektivu, a bez koje nema ni države.

"Međunarodna zajednica bi ipak trebala nešto učiniti. Daytonski sporazum jeste odigrao značajnu ulogu, međutim to nije dovršeno, ustrojstvo BiH nije napravljeno prema želji građana. Na raznim područjima govori se o podjelama i sukobima, a malo ili gotovo nikako o stvarnim problemima građana BiH. Ti sukobi su veoma često nametnuti umjetno da bi se odvratila pozornost od bitnih stvari. Primjerice, presuda Vojislavu Šešelju izazvala je šok u cijeloj BiH i regiji", Pejićeve su riječi.

Nema mirnog života bez opraštanja, ističe dalje on, podjećajući da Njemačka i Francuska, koje su bile u žestokim sukobima, danas sarađuju uspješno.

"To je smjer kojim treba ići, a narod jeste za to", zaključuje Pejić.