Nastavak prakse
53

Marinko Čavara odbio pomilovati 19 osoba

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je tri odluke u kojima je odbio pomilovati 19 osoba. Jednu osobu djelimično je oslobodio kazne izdržavanja, a drugoj je zamijenio kaznu zatvora blažom kaznom zatvora.

U Službenom listu Federacije BiH objavljene su tri odluke predsjednika FBiH koje se odnose na pomilovanje pravosnažno osuđenih osoba, a koje pokazuju kako je Čavara nastavio praksu odbijanja davanja pomilovanja.

Čavara je odbio pomilovati Senada Šestića, Miru Banovića, Nermina Sadrija, Asmira Muhamedagića, Marijana Jukića i Ivicu Simića. Također, pomilovanje od predsjednika FBiH nije dobila ni Enisa Eminović koja je 2014. godine priznala da je ubila nevjenčanog supruga Smaju Hadžimusića tako što mu je zabila nož u srce.

U istoj odluci Goranu Stanišiću kazna zatvora zamijenjena je blažom kaznom zatvora. Kako je navedeno, Stanišić je presudom Općinskog suda u Bugojnu osuđen na osam mjeseci zatvora zbog počinjenja krivičnog djela krivotvorenja službene isprave i prevar u pokušaju. Čavarinom odlukom izrečena kazna zatvora Stanišiću zamijenjena je blažom kaznom zatvora u trajanju od pet mjeseci.

U drugoj odluci predsjednik FBiH odbio je pomilovati Nermina Maslu, Eldina Ćatića, Duška Zorića i Enesa Musića. Maslo je 2015. godine pred Kantonalnim sudom u Sarajevu osuđen na četiri i po godine zatvora i tri godine zabrane upravljanja motornim vozilom nakon odsluženja zatvorske kazne, a nakon što je proglašen krivim za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je vozeći BMW usmrtio pješakinju Josipu Knežević, a teško povrijedio maloljetnu E. M.

Pomilovanje nisu dobili ni Samir Mahović, Radojko Pećanac, Alen Dervišević, Dragan Mišković, Alija Muharemović, Sanel Karahmet, Kenan Mulić i Adem Hurem, dok je Edin Begtašagić djelimično oslobođen izdržavanja kazne.

"Presudom Kantonalnog suda u Tuzli broj: 03 0 K 005040 10 K od 14. aprila 2011. godine za krivično djelo ubistva iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 26. stav 3. KZ FBiH osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 11 (jedanaest) godina. Presudom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj: 03 0 K 005040 11 Kžk od 29. februara 2012. godine prvostepena presuda je preinačena u izreci o kazni na kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) godina. Da se djelimično oslobodi izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od 1 (jedne) godine", piše u odluci.