Bez promjene odluke
104

Marinko Čavara nastavio tradiciju i odbio pomilovati šest osuđenika

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odbio je prihvatiti molbu šest zatvorenika koji su od njega tražili pomilovanje.

U Službenim novinama Federacije BiH objavljena je odluka o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba, a u kojom je predsjednik FBiH Marinko Čavara odbio dati pomilovanje za svih šest osoba koje su mu se obratile tim povodom.

Tako je bez pomilovanja ostala Aida Duraković koja je 2016. godine iz koristoljublja, 20.aprila 2005. godine, kao saizvršilac zajedno sa Amelom Alagićem ubila Fatimu Vilić iz Bosanske Otoke. Starica je pronađena tri dana nakon svirepog ubistva sa 30 ubodnih rana nožem.

Čavara nije pristao ni da pomiluje Adnana Janjoša koji je osuđen zbog ubistva 17-godišnje Lejle Krajišnik i ranjavanje njenih rođaka na svadbi u Sarajevu. Krivično djelo Janjoš je počinio 2005. godine, a sud ga je osudio na 16,5 godina zatvora.

Pomilovanje nisu dobili ni Nihad Novalić, Elvis Vehabović, Nedžad Arapović i Adi Husarikić.

Mandat aktuelnog predsjednika FBiH Marina Čavare ostat će upamćen po tome što je prekinuo tradiciju svog prethodnika Živka Budimira, a koji je vrlo lako donosio odluke na osnovu kojih je pomilovan veliki broj osuđenika.

Osim Budimira i ostali bivši predsjednici Federacije BiH mnogo više su koristili zakonske ovlasti koje se odnose na pomilovanje od Čavare. Vladimir Šoljić za osam mjeseci pomilovao je 606 osuđenika, Ejup Ganić za deset mjeseci 423, Ivo Andrić Lužanski za devet mjeseci 196, Karlo Filipović za sedam mjeseci 124 osuđenika, Safet Halilović za 11 mjeseci dao je 187, a Niko Lozančić za 30 mjeseci 519 pomilovanja.