BiH
0

Marini Pendeš dodijeljeno odlikovanje Republike Mađarske

FENA
Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš je danas u kampu Butmir - Sarajevo primila odličje Republike Mađarske najviše razine koje se dodjeljuje stranim osobama.

Odličje je uručila Anges Vadai, državna tajnica Ministarstva odbrane Republike Mađarske.

Odličje je uručeno ispred stroja mađarskog kontingenta EUFOR-a, a ovom činu prisustvovao je vojni izaslanik Mađarske u BiH Petar Szapanos, kao i predstavnici zapovjedništva EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu.

U obrazloženju dodjele odličja stoji da se isto dodjeljuje Marini Pendeš za njene velikodušne i trajne napore da poboljša bilateralne vojne veze Bosne i Hercegovine i Republike Mađarske, zbog čega joj se dodjeljuje počasni naziv „Za nacionalnu odbranu" prvog reda (the honorary title „For national defense“ First Class).

Gospođa Vadai je istaknula kako je Pendeš maksimalno odana partnerstvu za mir u zemlji i regionu, te da je izuzetno otvorena i spremna za mir i kompromis.

U kratkom obraćanju prisutnima zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš zahvalila je na dodijeljenom odličju, naglasivši da je Republika Mađarska jedna od prvih zemalja koja je uspostavila vojno-diplomatsko predstavništvo u BiH, koje je zaslužno za razvoj ovako dobrih odnosa dviju zemalja u sferi odbrambene suradnje. Pendeš je istaknula i kako je ovo odličje potvrda suradnje Mađarske koja je članica NATO-a i BiH koja to želi biti, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.