{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada

S
3.10.2007. u 11:26
0
0
Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada
0
Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada
Na sjednici Gradskog vijeća održanoj sredinom septembra usvojene su izmjene i dopune Regulacionog plana Gradskog centra Marindvor koji, između ostalog, podrazumijeva izgradnju koncertne dvorane i nebodera sa 22 sprata. O budućem izgledu ovog dijela grada za Sarajevo-x.com govori Nedreta Komarica, pomoćnica gradonačelnice Sarajeva za urbano planiranje.
"Regulacioni plan Gradskog centra Marindvor obuhvata područje ograničeno lokalitetom planiranim za izgradnju američke ambasade i Historijskim muzejom na zapadu, ulicom Vilsonovo šetalište na jugu, ulicom Kranjčevićeva na sjeveru i ulicom Hamze Hume na istoku. Kroz centralni dio prolaze primarne gradske saobraćajnice i dijele ga na četiri kvadranta, a centralni dio čine četiri otvorena prostora povezana podzemnom pješačkom komunikacijom kao žiža okupljanja i sjecište širih i užih gradskih tokova“, objasnila je Komarica za naš portal.

[SLIKA]1[/SLIKA]Planirana je i izgradnja tri zgrade koje će imati povezano prizemlje i tri vertikale sa po sedam spratova. Ovaj dio naselja, nazvan kvadrant A, prostire se između ulica Kranjčevićeve i Zmaja od Bosne, a s druge strane od Mašinske škole do crkve na Marindvoru. Drugo naselje, obilježeno kao kvadrant B, nalazi se između Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić i Skenderije te korita Miljacke i kod crkve na Marindvoru.

"Najveće intervencije su planirane na lokalitetu kvadranta kroz koji centralno prolazi ulica Kotromanića. Fizička struktura novoplaniranih objekata svojom tipologijom i proporcijom prati okolnu blokovsku strukturu područja Marindvora. Na ovom prostoru su planirani atraktivni poslovni objekti, manjim dijelom stambeno-poslovni objekti, koncertna dvorana i vjerski objekt“, naglasila je Komarica

U kvadrantu C u okviru kojeg su locirani postojeći objekti državnih institucija, Zemaljski muzej, objekti obrazovanja i stambeno poslovni objekti iz austro-ugarskog perioda planirano je uređenje Trga ispred zajedničkih institucija i u pojasu između Zemaljskog muzeja i Vilsonovog šetališta i formiranje naučno-istraživačkog vrta najviše kategorije. Prostorna organizacija je definisana ortogonalnom saobraćajnom mrežom bez mogućnosti kolskog pristupa na ulicu Vilsonovo šetalište.

"Rješenjem saobraćaja u mirovanju u podzemnim etažama u okviru novoplaniranih građevinskih parcela, uređenjem zelenih površina, izgradnjom trgova sa urbanim mobilijarom, prostor Marindvora treba da zaokruži sliku savremenog grada“, kazala je Komarica.

Naselje kvadrant D zauzima prostor od crkve na Marindvoru do tramvajske okretaljke na Skenderiji. U njemu se nalazi stara Hastahana umjesto koje će biti izgrađen muzej Grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: