BiH
0

Marin: U ponedjeljak konstituiranje Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH

FENA
Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Slavko Marin izjavio je danas u Banjoj Luci da bi u ponedjeljak trebalo biti konstituirajuća sjednica ove komisije koja raspolaže s 32 miliona KM, od čega su 10 miliona iznosi države, entiteta, i Brčko Distrikta, a ostalo krediti.

Nakon razgovora s potpredsjednikom RS-a Davorom Čordašem, ministrom za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omerom Brankovićem, te savjetnikom premijera RS-a Miladinom Dragičevićem, Marin je kazao da su svjesni da ovo nisu ni približno dovoljni iznosi ako se zna koliko ima zahtjeva i projekata na kojima se mora raditi kada je u pitanju izbjeglička i povratnička populacija.

Ističući da je jedan broj projekata već u toku realizacije, Marin je kazao da će se insistirati da Komisija prvo dobije sve informacije o tim projektima, a zatim i raditi na još tri projekta u narednom periodu.

"Sada već imamo u planu da riješimo pitanje kolektivnih centara u BiH i time bi trebalo da bude obuhvaćena izgradnja 627 kuća za obitelji koje danas žive u alternativnom i kolektivnim centrima", kazao je on.

U realizaciji bit će i projekti "ZP 06" i "Sutra plod", a podaci kojima raspolaže Komisija su da je još 40.000 porodica podnijelo zahtjeve za povratak.

Na sastanku su usaglašavani stavovi o projektima za koje će biti nadležna Komisija i kako bi novac kojim raspolaže što prije bio u funkciji povratnika, izbjeglica i raseljenih na transparentan način.

Konstatirano je da bi za rješavanje svih problema izbjeglica i raseljenih trebalo oko milijardu KM, odnosno kako bi se napravile kuće svima onima u BiH koji su ih imali prije rata.

Istaknuto je i da proces povratka nije dovršen i da prestoji još dosta posla.

Dopredsjednik RS-a Čordaš ukazao je da formiranje Komisije kasni zbog neažurnosti Vijeća ministara, dok postoji veliki broj problema izbjeglih i povratnika.