BiH
0

Marihuana ne uzrokuje trajno oštećenje mozga

Klix.ba
Istraživači sa kalifornijskog univerziteta u San Diegu su ustanovili da konzumiranje marihuane nema trajan utjecaj na oštećenje mozga.

Ovi rezultati su bili pomalo iznenađujući jer su mnogi očekivali da će istraživanja pokazati znatnije umanjenje sposobnosti vršenja viših mentalnih funkcija.

Druge ilegalne droge, kao i alkohol, mogu uzrokovati oštećenje mozga. U testiranju je učestvovalo 704 korisnika koji već duže vrijeme aktivno konzumiraju marihuanu i 484 onih koji je ne konzumiraju. Istraživanja su pokazala da pušenje marihuane dugoročno ima određen utjecaj na sposobnost učenja i pamćenja, ali nije uočen nikakav efekt na druge moždane funkcije kao što su vrijeme reakcije, održavanje pažnje, jezičke sposobnosti, sposobnost rasuđivanja, perceptualne i motorne vještine. Ova otkrića imaju posebnu važnost kada se uzme u obzir da mnoge države razmatraju odobravanje upotrebe marihuane u medicinske svrhe. Već je poznato da marihuana ublažava bolove kod pacijenata oboljelih od multiple skleroze i sprečava teške mučnine kod oboljelih od raka.