BiH
0

Marihuana i dalje na WADA-inoj crnoj listi

FENA
Marihuana će i nadalje biti na crnoj listi zabranjenih supstancija Svjetske antidopinške agencije (WADA), uprkos burnoj raspravi na sastanku te agencije u Lausannei.

Glavni zagovornik micanja kanabisa s crne liste bio je Jose Maria Odriozola, član Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) i predsjednik Španskog atletskog saveza, koji je ustvrdio da međunarodni i nacionalni savezi troše previše vremena i novca za supstanciju koja po svojem učinku nije doping, već upravo suprotno.

Stajalište da marihuana ostane među dopinškim sredstvima branio je WADA-in direktor znanstvenog programa Olivier Rabin, koji je rekao da kanabis mora ostati na listi jer šteti zdravlju sportaša, u suprotnosti je sa sportskim duhom i ipak pomaže u postizanju boljih rezultata.

"Opće poznato je da marihuana pomaže u nekim specifičnim sportovima, jer njezinim uživanjem nestaje osjećaj straha, što je važan čimbenik za postizanje boljih rezultata. Također, ti sportaši su opasni za sebe i druge sportaše", kazao je Rabin. Naveo je najpoznatiji slučaj kada je na Olimpijskim igrama 1998. godine kanadskom snowboarderu Rossu Rebagliatiju oduzeta zlatna medalja zbog tragova marihuane, a on se branio da je večer prije natjecanja bio u blizini osobe koja je pušila te je tako pasivno udisao drogu.

Kanabis je na WADA-inoj listi od 2004. godine.