Strategija EK
121

Marić: Pogledom ispraćamo druge države na putu ka Evropskoj uniji

Piše: Er. M.
Ivana Marić
Ivana Marić
Politička analitičarka Ivana Marić kazala je u razgovoru za Klix.ba kako strategija s vremenskim rokovima za pojedine etape puta BiH prema punopravnom članstvu u EU nije rekla ništa što već i sami nismo znali ili što nismo mogli pretpostaviti.

"Šta očekivati od države koja probija jedino negativne rokove, kao što je slučaj s dužinom odgovaranja na pitanja iz Upitnika EU", kazala je Marić.

Ona dodaje da strategija predviđa da bismo 2019. godine trebali dobiti kandidatski status, a 2023. godine otpočeti pregovore za priključenje EU, ukoliko u međuvremenu budemo aktivno provodili reforme i radili na borbi protiv korupcije.

"Ako pažnju obratite na drugi dio rečenice 'UKOLIKO budemo aktivno provodili reforme i radili na borbi protiv korupcije' bit će vam jasno da su čak i ovi rokovi nedostižni za nas", rekla je Marić.

Ističe da ćemo mi i dalje, dok slušamo žalopojke naših političara, njihovo prebacivanje odgovornosti jednih na druge i njihova prepucavanja o nebitnim stvarima, pogledom ispraćati druge države koje nas pretiču velikom brzinom i nestaju na EU horizontu.

"Da li je vladajuće strukture i one koji su glasali za njih imalo stid što smo među prvima krenuli EU putem, a sada smo na začelju?", pita se Marić.