Nema diskriminacije
19

Marić i Zeljko pojasnili šta donosi statut o Mostaru: Jednak glas svih birača u gradu

Dž. L.
Građani Mostara konačno mogu imati lokalne izbore u svom gradu i izabrati svoje vijećnike, dok Mostar može funkcionirati kao normalna jedinica lokalne samouprave nakon što su lideri HDZ-a BiH i SDA danas potpisali sporazumno održavanju izbora u ovom gradu.

Uz osvrt na predugi proces koji je doveo do potpisivanja statuta o Mostaru, predsjednici gradskih mostarskih organizacija Salem Marić i Slaven Zeljko pojasnili su šta je ustvari potpisano za najveći grad u Hercegovini.

Kako je kazao Zeljko, riječ je o popularnom modelu B koji ustvari predstavlja stari model statuta sa određenim izmjenama.

"Kompromisno rješenje koje je doneseno kroz ovaj sporazum je u suštini preslika onog starog sporazuma, samo što otklanja diskriminaciju i izjednačava vrijednost glasa svakog stanovnika, odnosno svakog birača u Mostaru", kazao je Zeljko.

I dalje će u Mostaru biti šest gradskih područja ili izbornih jedinica, šest izbornih listi te jedna zajednička gradska lista koja će biti ista kao i prije, ali uz otklonjenu diskriminaciju i izjednačen glas svakog stanovnika.

Što se tiče posebnosti statuta, Salem Marić pojasnio je da su bazirane na ranijim pregovorima političkih stranaka.

"Ovo je samo nastavak pregovora devet političkih stranaka koji su se odvijali u Mostaru. Zahvaljujući tim razgovorima, mi smo uglavnom riješili ključna pitanja kao što je izborni model svih devet političkih stranaka, što je najvažnije. Stoga se nadam da će ga podržati u Parlamentu BiH. Drugi dio statuta također je baziran na onim prijedlozima koje su tada davali predsjednici gradskih odbora SDP-a, DF-a, SBB-a i ostalih stranaka koje su učestvovale u tome. Mogu slobodno reći da smo ovim statutom Grada Mostara koji smo usaglasili i koji će se, nadam se, usvojiti na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, zaista postigli dodatni nivo jednakosti", kazao je Marić.

On je pojasnio kako je kroz statut dogovoreno i da će se odrediti dva potpisnika za sve finansijske transakcije i izvršenje budžeta Grada Mostara.

"To znači da će biti puno transparentnije trošenje sredstava u Mostaru", dodao je Marić.

Jedno od najvažnijih pitanja koje on ističe jeste pitanje pozicije mjesne samouprave. Kako je kazao, mjesne zajednice koje sada postoje će biti na snazi sve dok se ne usvoji nova odluka u Gradskom vijeću Mostara.