Uoči Dana nezavisnosti
119

Marić i Kordić povodom 1. marta: "Mostar je bio 'grad slučaj', a sad lider izgradnje povjerenja u BiH"

G. Š.
Salem Marić i Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić (SDA) su zajedno u Gradskoj vijećnici organizovali svečani prijem povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, te ukazali na značaj tog historijskog dana i obaveze političara u uspjeh Mostara.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je govoreći o historiji naše zemlje naglasio, da je nakon Dejtonskog sporazum, koji je zaustavio rat, BiH dobila čudno ustrojstvo države sa nizom problema i nepovjerenje, te naglasio da je ponosan što Mostar taj problem prevazilazi i da postaje liderom u izgradnji povjerenja.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Bez obzira koliko dugo bio gradonačelnik, dok sam živ radit ću na vraćanju povjerenja u Mostaru", rekao je Kordić te naglasio da je ponosan onim što je grad Mostar napravio u protekle tri godine, koliko je on na čelu gradske administracije, gdje je kako kaže trebalo vratit povjerenje da bi se krenulo naprijed.

"Misli da smo u dobrom djelu uspjeli i Grad Mostar se može pohvaliti gradom liderom u BiH kad su u pitanju međunacionalni odnosi, povjerenje i suživot. Bez obzira, na izazove i probleme, siguran sam da nas u gradu Mostaru ima dovoljno razboritih i normalnih da možemo svi zajedno promišljati i raditi na gradu kakav svi zajedno želimo svojoj djeci ostaviti, a siguran sam da ga želimo ostaviti u najboljem mogućem svjetlu i najboljim međuljudski, međunacionalnim i međuvjerskim odnosima", poručio je Kordić.

Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik gradskog vijeća Salem Marić je naglasio da je Mostar kao značajan bh grad bogatog kulturnog i historijskog nasljeđa ranije bio suočen sa percepcijom grada velikih problema i sukoba, loših nacionalnih odnosa i zapuštene infrastrukture, ali da su se stvari snažno pomjerile naprijed.

"Grad izlazi iz loše paradigme 'grada slučaja' i snažnije, unatoč svim izazovima koračamo naprijed. Ovo je grad koji bilježi oporavak infrastrukture, nikada snažniju turističku aktivnost i prepoznatljivost, izgradnju kapitalnih projekata, bolju komunalnu aktivnost, dogovor oko značajnih pitanja, donošenje mjera za mlade i još mnogo stvari koje moramo isticati kako bi ljudi bili na pozitivnoj tački energije. No, pred nama su izazovi koje moramo premošćavati i graditi mostove razumijevanja, osjećaja onog drugog i uvažavati prava svih koji žive u Mostaru", rekao je Marić.

Siguran je kako ističe, da će se otvorenim dijalogom prevazići svi izazovi koji se događaju u složenoj društvenoj sredini kao što je Mostar i poslati istinske poruke, da je Mostar dorastao nadilaziti i rješavati problem u duhu vrijednosti kulturnog razumijevanja, prihvatanja i poštovanja.

Zahvalivši svim gostima i uzvanicima koji su došli na prijem u Gradskoj vijećnici Mostara, gradski lideri su svim građanima BiH čestitali Dan nezavisnosti naše zemlje, te poželjeli da vječno živi BiH, kao evropska državu koja živi demokratiju, prosperitet i jednakopravnost za sve svoje narode i građane.