Optužnica za korupciju
10

Marić i Kordić o optužnici protiv službenika iz urbanizma: Zaštitit ćemo Mostar od tužbi i problema

G. Š.
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić za Klix.ba su komentirajući optužnicu protiv gradskih službenika iz odjela za urbanizam zbog korupcije i nelegalnog izdavanje dozvola za građenje, kazali da će zaštititi Grad Mostar od tužbi i svih problema.
Oni su nam kazali kako se radi o optužnicama za period kad Mostar nije ni imao Gradsko vijeće, te da vjeruju kako će pravosudne institucije rasvijetliti šta se tada tačno dogodilo.

Gradonačelnik Kordić podsjeća da je Mostar bio u velikim problemima u funkcioniranju urbanizma jer nije imao Gradsko vijeće od 2012. godine, da bi se grad razvijao.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U našem mandatu, prva zadaća je bila prostorni plan i hitno mijenjanje regulacijskih planova, što je osnovni preduslov za razvoj grada kontroliran od strane zakona i da znamo kud grad ide. Nažalost bivša uprava na čelu sa gradonačelnikom pokojnim Ljubom Bešlićem nije imala taj luksuz bez Vijeće. Već sam ranije objašnjavao, dovijali u se svim mogućim načinima, kako da ne stane razvoj grada i života u Mostaru, a pri tome nisu imali alate. Da li je tu bilo nekih radnji ovakvih ili onakvih, to će sudovi procijeniti, a epilog će pokazati šta je bilo", rekao je Kordić.

Ističe da nova gradska uprava, zahvaljujući Gradskom vijeću ima mehanizme vratiti se u normalno funkcioniranje, da Mostar ima prostorni plan i nove regulacione planove i da se sve radi po zakonu.

"Niti jedna dozvola koja je u zadnje tri godine izdata iz Odjela za urbanizam nije upitna. Jako je veliki pritisak i kontrola, čak i od strane medija, nevladinih udruga na sve te dozvole, a do sada nismo imali ni jedne primjedbe", zaključio je Kordić.

Što se tiče mogućih reperkusija, vezanih za proces koji se vodi, kako kaže nezahvalno je bilo šta govoriti dok je proces u toku, ali je sigurno, kako tvrdi, da će Gradska uprava i Gradsko vijeće znati zaštiti Grad Mostar od eventualnih tužbi i bilo kakvih problema u tom kontekstu.

Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić se potpuno složio sa gradonačelnikom Kordićem, navodeći, kako će sigurno neki iz procesa koji se vodi, izvući dobre pouke.

"Nadam se da će se voditi računa kod izdavanja svake građevinske dozvole, a u protekle tri godine, kao što je gradonačelnik kazao to je jeste tako zahvaljujući i radu Gradskog vijeća i regulacionih planova. Bojim se da, s druge strane može biti ono da se ne smije ništa izdati, što bi bilo jako loše za razvoj grada Mostara. Treba se držati propisa, treba se držati regulacionih planova i u skladu sa zakonima izdavati sva odobrenja kad je građenje u pitanju", zaključio je Marić.

Podsjetimo da je Kantonalno tužilaštvo HNK podiglo optužnicu protiv državnih službenika Zdravka Čuljka (67) i Sanje Voloder (60) iz Mostara zbog zlouporabe položaja i ovlasti u Gradskoj upravi Grada Mostara na visokim pozicijama odjela za urbanizam i građenje.

Optužnicom, koju je u cijelosti potvrdio Kantonalni sud u Mostaru, terete se za izdavanje nelegalnih dozvola za građenje Zdravko Čuljak u svojstvu službene osobe šef Službe za građevinske propise, Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara i Sanja Voloder u svojstvu službene osobe voditelj postupka u Službi za građevinske propise Grada Mostara - stručni savjetnik za građevinske propise u Službi za građevinske propise Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar - pravne struke.