BiH
11

Marianne Berecz imenovana za šeficu OHR-a u Banjoj Luci

FENA
Marianne Berecz
Marianne Berecz
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izrazio je danas dobrodošlicu novoj šefici regionalnog Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banjoj Luci, mađarskoj diplomatkinji Marianni Berecz.

"Imajući u vidu njeno profesionalno iskustvo, drago mi je što ću moći sarađivati s ambasadoricom Berecz i pozdravljam njen doprinos radu OHR-a, kao i naporima BiH da ostvari napredak na putu ka euroatlantskoj integraciji", kazao je Inzko.

Prije angažmana u Bosni i Hercegovini, Marianne Berecz je bila na poziciji višeg naučnog saradnika pri Institutu za vanjske poslove i trgovinu u okviru Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske. Prije toga, vršila je dužnost zamjenice šefa Misije OSCE-a u Skoplju.

Ambasadorica Berecz počela je s radom u Ministarstvu vanjskih poslova 1981. godine i od tada je bila na dužnosti u Beču, Moskvi, Madridu i Skopju.

Također je vršila dužnost i generalne direktorice u okviru Ministarstva vanjskih poslova u Budimpešti, a u periodu od 2003. do 2007. godine, kao izvanredna i opunomoćena ambasadorica, bila je šefica stalne misije Mađarske pri OSCE-u.

Ambasadorica Berecz je diplomirala na Državnom institutu (univerzitetu) za međunarodne odnose u Moskvi, a završila je specijalne programe na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Amsterdamu koji se odnose na upravu i administraciju u otvorenom društvu, saopćeno je danas iz OHR-a.