USAID
23

Marginalizirane grupe u BiH poslale poruku: #Možemo Više

Klix.ba
Više od 300 građana, mladih, žena, Roma, osoba s invaliditetom, povratnika pripadnika manjinama, poslalo je danas sa događaja #MožemoViše - Celebrate human rights jasnu puruku – marginalizirane grupe mogu više i zaslužuju veća prava.

Događaj #MožemoViše - Celebrate human rights na kojem se kroz interaktivne i kreativne radionice i posebno osmišljene programe predstavilo više od 20 nevladinih organizacija i udruženja iz cijele BiH koja nastoje osigurati osnovna ljudska prava, jednakost i veću uključenost u društvo za građana Bosne i Hercegovine, organizovao je danas u Hotelu Holiday USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

"Sretni smo da je USAID, zajedno sa svojim partnerskim organizacijama, omogućio ostvarivanje osnovnih ljudskih prava za više od 5.000 osoba koje žive na margini bh. društva. Drago nam je da smo uz saradnju sa institucijama vlasti i nevladinim organizacijama iz cijele BiH podržali programe koji će osigurati poštivanje osnovnih ljudskih prava, omogućiti uključivanje u društvo i učiniti ih ravnopravnim građanima i građankama." – istakao je direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy. Posjetioci su u okviru prezentacijskih prostora organizacija mogli više saznati o njihovom radu i aktivnostima, učestvovati u radionicama, interaktivnim aktivnostima ali i čuti pozitivne priče pojedinaca kojima su te organizacije uz podršku USAID/PPMG pružile priliku da žive život dostojan čovjeka.

"Moj život nije tužna, već sretna priča jer postoje ljudi koji obraćaju pažnju i na nas, djecu bez roditelja o kojima nema ko da brine. Meni je pružena prilika za dokvalifikaciju i zaposlenje i novi početak. Vjerujem da će biti još onih koji su nam spremni pomoći." – poručila je Amra Zolić, jedna od korisnica grantova Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG)

Cilj događaja #MožemoViše - Celebrate human rights bio je pokazati javnosti da se glas mnogih građana u Bosni i Hercegovini ne čuje, te da zato ostaju isključeni iz svakodnevnog društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života. Istovremeno je cilj prikazati koliko su ove grupe nepravedno zapostavljene, te koliko mogu doprinijeti bh. društvu.