BiH
3

Margaret Thatcher: Prekinite izgovore. Pomozite Bosni

Piše: J. Hadžiahmetović
Ejup Ganić i Margaret Thatcher
Ejup Ganić i Margaret Thatcher (Foto: Klix.ba)
Margaret Thatcher, bivša premijerka Velike Britanije, koja je danas preminula u 87. godini, bila je vezana za Balkan, posebno za Bosnu i Hercegovinu. Pamti se njen tekst iz augusta 1992. godine objavljen u New York Timesu čiji je naslov bio: "Prekinite izgovore. Pomozite Bosni".

Iako nikada nije boravila u našoj zemlji, Čelična dama gajila je posebne simpatije prema našoj zemlji. U tekstu objavljenom 6. augusta 1992. godine, ona između ostalog piše:

"Strašne stvari se dešavaju u Bosni, još gore bi se mogle desiti. Sarajevo je pod kostantnim bombardovanjem. Goražde je već okupirano i vjerovatno će pasti. Ukoliko se to desi, prijeti veliki maskar i hiljade srpskih trupa imat će slobodan put prema Sarajevu u kojem se nalazi mnogo izbjeglica iz drugih područja", napisala je Thatcher između ostalog u New York Timesu.

"Žrtve i gubitnici u ovom sukobu pate više nego je to uobičajeno. Neke odvode u koncentracione logore, drugi su protjerani iz svojih kuća i primorani na odricanje od imovine. Djeca i prolaznici bivaju ubijani. Ovo je politika srpskog etničkog čišćenja", dodala je Thatcher u svom tekstu.

"Srbija je bila ta koja je planirala i izvela agresiju na Bosnu u aprilu. Vlada Republike BiH predvođena Alijom Izetbegovićem je legalna i međunarodno priznata", piše u tekstu objavljenom 6. augusta 1992. godine.

Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, bio je veliki prijatelj Margaret Thatcher, koja je nekoliko mjeseci prije agresije na našu zemlju podnijela ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije. Upravo nakon sastanka Ganića i Thatcher, te iste večeri u švicarskom gradiću Gstaad nastao je navedeni tekst objavljen u New York Timesu, koji je bivša premijerka diktirala novinaru Robinu Harrisu.

Naš sagovornik kaže kako je upravo ona spasila Englesku u ekonomskoj transformaciji i vratila dostojanstvo zemlji kao svjetskoj velesili.

"Njena čuvena rečenica bila je 'Diktatora možete zaustaviti samo u početku. Sve što treba je dignuti jedan most u zrak i gađati blizu rezidencije. U protivnom, on će kasnije biti glavni saveznik za postizanje mira. Ovo se odnosilo na Slobodna Miloševića", kaže Ganić za portal Klix.ba

Ispostavit će se da je Čelična dama bila upravu, jer je, kaže Ganić, Milošević u Dejton došao kao veliki šef da sklopi mir. Ona je sve to predvidjela", dodaje Ganić na kraju razgovora.