{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marcus Patka predavao o sudbini Jevreja u Prvom svjetskom ratu

F
1.10.2015. u 22:04
3
20
Marcus Patka predavao o sudbini Jevreja u Prvom svjetskom ratu
3
"Propast svijeta - Život i umiranje Jevreja u Prvom svjetskom ratu" bila je tema večerašnjeg predavanja doc. dr. Marcusa Patke koje je održano u Austrijskoj čitaonici u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.
Predavanje je osvrt na izložbu koja je bila otvorena u Jevrejskom muzeju u Beču, u jesen prošle i proljeće ove godine, a koja govori o sudbina Jevreja u Prvom svjetskom ratu, na osnovu prikaza pojedinih biografija poznatih ličnosti kao što su Schoniberg, Zweig i drugi, pomoću koje predavač nastoji skicirati širu sliku.

Kaže da promjene koje su se desile nakon Prvog svjetskog rata su bile velike.

Došlo je do raspada monarhije, a samim tim je došlo i do raspada brojnih porodica koje su imale tri različita državljanstva, tako da i sama putovanja, s obzirom da je bilo puno izbjeglica, nisu bila jednostavna, jer su uspostavljene granice u novonastalim državama.

U izjavi Feni, prof. Marcus Patka je kazao da je druga promjena bila cionizam koji je u Prvom svjetskom ratu doživio veliki uspon, prvenstveno u okviru Balforove Deklaracije iz 1917.godine, a i među jevrejskom omladinom koji su u jednom momentu rekli "da se tu ne osjećaju kao domaći stanovnici u Austriji" nego su željeli da osnuju svoju sopstvenu državu.

"Izložba je obuhvatila 100 godina prije i poslije Prvog svjetskog rata i sve turbulencije nakon njega, ali ono što je meni bilo bitno je da do izražaja dođu i pacifisti jer i kada se govori o ratu potrebno je govoriti i o miru", naglasio je Patka.

Marcus Patka već godinama radi u Jevrejskom muzeju u Beču i kao germanista i historičar istražuje jevrejske zajednice u Austrougarskoj i u državama nasljednicama.

Organizirao je brojne izložbe i objavio mnoge publikacije o toj temi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: