BiH
0

"Maraton za obrazovanje" za bolju budućnost

FENA
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", u cilju predstavljanja važnosti obrazovanja, pokrenulo je akciju "Pješački maraton za obrazovanje od Une do Drine" koja je počela 18. juna a završit će se 6. jula.

Kreator ideje i učesnik maratona Muhamed Duraković kazao je da se akcija sastoji od višednevnog pješačenja od Bihaća do Tuzle gdje će biti organizirana i završna manifestacija.

"Namjera je vrlo jasna, prijatelj BiH i profesionalni fotograf Irac Brian Cregan i ja krenuli smo pješice iz Bihaća te smo kroz sve gradove koje smo prošli predstavljali Udruženje i objašnjavali šta je to što mladi ljudi trebaju. U prvom redu je kvalitetno obrazovanje", kazao je Duraković.

Ovo je samo jedna u nizu akcija koju Udruženje s Jovanom Divjakom na čelu provodi kako bi skrenuli pozornost javnosti i ostalih na značaj obrazovanja.

"Ovakve akcije su veoma rijetke u BiH, ali ih u ostalim zemljama ima mnogo. BiH je prelijepa zemlja s gostoljubivim ljudima i ponosan sam što me nazivaju prijateljem BiH. Uradio sam mnoštvo fotografija i veoma sam zadovoljan", rekao je Brian Cregan.

Njegova namjera je da sve fotografije snimljene na putu od Bihaća do Tuzle javnosti Irske i BiH prikaže na izložbi za koju se nada da će biti uskoro realizirana.

U sklopu akcije "Maratonci za obrazovanje" večeras u 19 sati prisustvovat će kulturno-umjetničkoj manifestaciji koju ispred sarajevske Katedrale organizira Udruženje a već u ponedjeljak nastavit će prema Tuzli.