Goražde-Srebrenica
8

Maraton mira će simbolično povezati tri UN-ove "zaštićene zone"

Piše: E. A.
Atletski klub Goražde po drugi put će organizirati ultramaraton Goražde-Žepa-Potočari, posvećen žrtvama genocida u tzv. zaštićenoj zoni UN-a.

Goraždanski atletičari odazvali su se pozivu organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici pa će i ove godine na simboličan način povezati tri u ratu "zaštićene zone" UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu. Za učešće u Maratonu mira već je prijavljeno desetak atletičara koji će preći maršrutu dugu 180 kilometara i na ovaj način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Insistirali su da učestvujemo i ove godine tako da se naši atletičari intenzivno pripremaju za maraton, a žele nam se pridružiti i članovi Atletskog kluba 'Novi Grad' iz Sarajeva. Još smo u pregovorima jer sve zavisi i od sredstava, pokušat ćemo osigurati troškove prijevoza, smještaja i hrane koji nisu mali. Također zainteresirani su i atletičari iz Metkovića, koji su do sada uglavnom trčali iz Bihaća i Tuzle, a ovaj put bi voljeli krenuti iz Goražda. Maraton mira startat će 9. jula u 9 sati iz kompleksa Memorijalne šume 8372 na Posestri, a učesnici će položili cvijeće na spomen-obilježja ubijenoj djeci i braniocima Goražda te preko Ustiprače, Rogatice i Borika nastavili put ka Žepi gdje će također odati počast stradalima. Dolazak u Potočare planiran je 10. jula u popodnevnim satima", kaže Zaim Šuman, predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Po uzoru na prethodne i ove godine učesnici maratona, stazom dugom oko 180 kilometara nosit će poruku podrške naroda Goražda narodu Srebrenice.

"Dijelili smo sličnu sudbinu i zato želimo da ovaj maraton sve obuhvati, da odamo počast svim nevinim žrtvama", dodaje Šuman.

Prvog dana maratona planirano je da maratonci istrče 84 km do Žepe, gdje će prenoćiti kako bi spremno dočekali drugi dio maratona i istrčali dionicu od 80 km do Potočara.