"Da se ne zaboravi"
408

Maraton Bihać-Srebrenica: 300 biciklista iz nekoliko zemalja krenulo u Potočare

Piše: M. Ć.
Više od 300 biciklista iz više evropskih zemalja krenulo je jutros iz Bihaća u Srebrenicu u okviru biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica pod nazivom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi".

Klub ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća četrnaesti put organizira biciklistički maraton Bihać - Srebrenica. I ove godine bihaćkim biciklistima pridružili su biciklisti iz drugih gradova BiH, ali i evropskih zemalja. Većina ih dolazi iz biciklističkih klubova, a ima i onih koji individualno učestvuju u maratonu dugom oko 500 kilometara.

Zajedno sa biciklistima put Srebrenice krenuli su i maratonci koji će trkačkim maratonom dati svoj doprinos obilježavanju tužne godišnjice stradanja stanovnika Podrinja u tadašnjoj "Zaštićenoj zoni" Ujedinjenih naroda.

Bicikliste i maratonce sa gradskog trga ispratili su predstavnici Grada Bihaća i Cazina, a bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, u svom obraćanju istakao je da su današnji trenuci oni momenti kada je čast biti na čelu grada Bihaća.

"Danas put Srebrenice ide 300 učesnika i budite onih 300 Spartanaca koji će iz Bihaća krenuti put Srebrenice i prenijeti poruke mira i suosjećanja za sve nevine žrtve genocida u Srebrenici. Hvala vam u ime Bihaća i Bišćana i neka ovo zajedništvo pronese poruke kroz cijelu BiH da nikada ne zaboravimo Srebrenicu", kazao je gradonačelnik Fazlić.

Organizatori su istakli da je za sve učesnike obavezno poštivanje pravila tokom kretanja, nošenje kacige, primjereno ponašanje shodno samoj aktivnosti i pridržavanje uputa organizatora.

Istakli su i nadu da će sve proći u najboljem redu, da će svi učesnici izdržati vožnju i da neće biti nikakvih incidenata.

Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predviđen je 10. jula, između 18 i 19 sati.