Da se ne zaboravi
387

Maraton Bihać-Srebrenica: 250 biciklista iz devet zemalja krenulo u Potočare

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Više od 250 biciklista iz devet evropskih zemalja krenulo je jutros iz Bihaća u Srebrenicu u okviru biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica pod nazivom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi".

Klub ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća trinaesti put organizira biciklistički maraton Bihać-Srebrenica. I ove godine bihaćkim biciklistima pridružili su biciklisti iz drugih gradova BiH, ali i evropskih zemalja. Većina ih dolazi iz biciklističkih klubova, a ima i onih koji individualno učestvuju u maratonu.

"Ove godine imamo više od 250 prijavljenih iz devet država. Drago nam je što imamo puno omladine i djevojaka, a mnogo je i onih koji su sa nama već vozili maraton. Povrh svega, jako nam je drago što imamo mnogo učesnika iz komšijskih država, kao što je Hrvatska, Crna Gora, pa i Srbija. Tu su i biciklisti iz Slovenije, Austrije, Švicarske, Njemačke i Mađarske", kazao je za Klix.ba Ermin Lipović, predsjednik kluba ekstremnih sportova "Limit".

On je istakao da je, kao i do sada, put planiran u tri etape i u dužini od oko 500 kilometara.

"Ove godine izmijenjena je druga etapa, prije svega zbog tehničkih razloga. Radi se o prolasku kroz Travnik jer oni imaju regulaciju saobraćaja, a kada 250 biciklista i 50 vozila pratnje uđe u jedan grad, svima, pa i nama organizatorima to predstavlja problem. Tako da smo malo skrenuli s te rute pa i malo više vozimo. Odnosno iz Donjeg Vakufa ove godine idemo u Bugojno, gdje ćemo imati organiziran ručak, a dalje ćemo preko Rostova ići u Novi Travnik i dalje prema Sarajevu. Odnosno, put nas nosi sa krajnjeg zapada BiH na njen istok, od Une do Drine. A naš cilj i poruka je da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici", rekao je Lipović.

Učesnici maratona startali su jutros u osam sati sa Gradskog trga u Bihaću, gdje je bio organiziran i ispraćaj za učesnike. Učesnicima su sreću i siguran put poželjeli predstavnici Vlade USK, Grada Bihaća, Cazina te brojni okupljeni građani i građanke.

Prva ruta maratona je Bosanski Petrovac-Ključ-Jajce, gdje će i biti prvi konak. Druga etapa je Jajce-Donji Vakuf-Bugojno-Novi Travnik-Sarajevo, a treća Sarajevo-Olovo-Kladanj-Srebrenica.

Organizatori su istakli da je za sve učesnike obavezno poštivanje pravila tokom kretanja, nošenje kacige, primjereno ponašanje shodno samoj aktivnosti i pridržavanje uputa organizatora.

Istakli su i nadu da će sve proći u najboljem redu, da će svi učesnici izdržati vožnju i da neće biti nikakvih incidenata.

Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predviđen je 10. jula, između 18 i 19 sati.