Primjer savremene umjetnosti
0

Mapa grafika "Imaginarium": Simbolički prikaz novije historije BiH

Piše: A. Učambarlić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića predstavljana je mapa grafika savremenog bh. autora Asima Đelilovića "Imaginarum (Bosna ni na nebu ni na zemlji)".

Namjera autora bila je, da se u nizu simboličkih slika, ispripovijeda novija historija Bosne i Hercegovine, odnosno vremenski period između 1990. godine do danas. To vrijeme je vrijeme rata (1992-1995.) ali i tranzicije iz jednog - socijalističkog, u drugi - neoliberalni društveni sistem.

Mapu su, uz autora, predstavili profesor Ibrahim Krzović i Fatima Maslić iz Zavičajnog muzeja Travnik.

"Navikli na dosadašnje kreacije Asima Đelilovića ostali smo začuđeni njegovim novim ciklusom. Radikalni iskorak sa trasiranog pravca Đelilović je želio promovirati u Travniku, u kojem je prije 14 godina i započeo umjetničku karijeru. U ranijim radovima, Đelilović se referirao na popularnu umjetnost, a novi radovi su likovni svijet osobne imaginacije u maniru renesanse. Iako se čine drugačijim od ranijih radova, prepoznaje se isti mentalni kod", ispričala je Maslić na promociji mape grafika.

Profesor Krzović objasnio je kako je ovaj rad, kao i raniji Đelilovićevi radovi, prepoznat u svijetu kao primjer savremene umjetnosti.

"Taj savremeni rad se našao i u značajnim izdanjima savremenih publikacija. Rad profesora Đelilovića je poprilično zastupljen u savremenim tendencijama umjetnosti u svijetu. Radi se o referencama i refleksijama na svjetskom planu. Angažovana umjetnost, kakva je Đelilovićeva, tu predstavlja najvažniji tok", rekao je Krzović.

Mapa je koncipirana kao cjelina sačinjena od 12 grafičkih listova. Strukturalno je podijeljena u tri dijela od po četiri grafička lista, sa predlistom i titularom. Privi dio nosi naziv "Mapa stradanja", drugi je "Mapa nade", a treći "Mapa čuda".