|

Manje od polovine radno sposobnog stanovništva čine aktivne osobe

Manje od polovine radno sposobnog stanovništva čine aktivne osobe
0
F
FENA
27.7.2006. u 19:25
0
komentara
0

dijeljenja
Manje od polovine radno sposobnog stanovništva čine aktivne osobe
Radnu snagu u BiH čini 811.000 zaposlenih, 366.000 nezaposlenih i 1.566.000 neaktivnih osoba, što upozorava na posve mali udio zaposlenih i veliki udio nezaposlenih i neaktivnih osoba, pokazuju rezultati istraživanja o radnoj snazi koje je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.
Radi se o prvoj anketi o radnoj snazi u BiH nakon posljednjeg popisa stanovništva 1991. godine. Kako je naveo Milinović, anketa je rađena metodom neposrednog intervjua u 10.000 slučajno odabranih domaćinstava na nivou BiH, od čega 5.943 u FBiH, 3.457 u RS-u i 600 u Brčko Distriktu.

Stopa nezaposlenosti na nivou BiH do koje se došlo ovom anketom iznosi 31 posto, ali je Milinović upozorio da podaci o nezaposlenosti koje iznose zavodi za zapošljavanje nisu usporedivi sa ovim jer nisu metodološki usporedivi. Podaci iz ovog istražvanja, smatraju statističari, su najrealniji, jer obuhvaćaju i sivu ekonomiju a omogućit će izradu međunarodno prihvatljivih indikatora o tržištu rada, kazao je Milinović.

Prema rezultatima ove ankete, u BiH ispod polovine radno sposobnog stanovništva čine aktivne osobe, odnosno one koje se na tržištu rada javljaju kao zaposlene i nezaposlene osobe. Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da najvećio dio, 60,6 posto, ima završenu srednju školu za zanimanja ili gimnaziju, slijede zaposleni sa osnovnom školom ili nižim obrazovanjem, 25,3 posto, te akademski obrazovane osobe 14 posto.

Kod nezaposlenih osoba obrazovna struktura je donekle slična - 70,2 posto ima srednješkolsko obrazovanje, 25,4 posto su sa osnovnim ili nižim obrazovanjem, dok ih je 4,4 posto završilo višu školu, fakultet, akademju, magisterij ili doktorat.

Struktura zaposlenih osoba po sektorima djelatnosti pokazuje da nešto manje od polovine zaposlenih osoba (48,7 posto) radi u uslužnim, 30,7 posto u nepoljoprivrednim i 20,6 posto u poljoprivrednim djelatnostima.

Više od polovine od ukupnog broja zaposlenih osoba u BiH radi u četiri najčešće grupe zanimanja - zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji, 17,1 posto, uslužna i trgovačka zanimanja, 15,5 posto, poljoprivredna i srodna zanimanja, 13,1, posto te inženjeri, tehničari i srodna zanimanja 8,9 posto.

Prema spolnoj strukturi, 58,7 posto nezaposlenih su muškarci a 41,3 posto žene.

Starosna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da čak 62,2 posto pripada najaktivnijoj grupi od 25 do 49 godina, više od jedne četvrtine su mlade osobe od 15 do 24 godine, a preostalih 9,7 posto su osobe starije od 50 godina. Najveći dio nezaposlenih osoba traži posao duže od dvije godine, 75,1 posto. Najmanje broja grupa među nezaposlenima su oni koji traže posao do pet mjeseci, samo 5,6 posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.