Pobjeda građana
5

Manje od mjesec dana do zatvaranja deponije u Mostaru, a vlast još nema rješenje

R. D.
Federalna inspekcija 4. decembra zatvorit će deponiju Uborak, a vlast u Mostaru i Hercegovačko-Neretvanskom kantonu još nije uradila ništa na pronalasku rješenja i izlaska iz ove pat pozicije.

Ove informacije za Klix.ba kazao je Nijaz Hodžić, jedan od lidera Inicijative "Jer me se tiče", grupe građana koja posljednjih mjeseci alarmira javnost zbog problema koja sjevernim mostarskim predgrađima pravi deponija Uborak.

"U Ministarstvu građenja i prostornog uređenja u srijedu imamo sastanak da vidimo zbog čega nije ništa urađeno. Vlast, kanton i i Grad Mostar nisu uradili ništa na pronalasku nove lokacije za deponiju, a Uborak se po riječima glavnih ljudi u Federalnoj inspekciji zatvara 4. decembra", kazao je Hodžić za Klix.ba.

Već ranije smo pisali kako je stara okolinska dozvola koja je izdata 17. septembra 2014. godine nedavno istekla, a klauzula pravosnažnosti tog rješenja ističe 3. decembra. Dan nakon toga deponija bi trebala biti zatvorena. Federalno ministarstvo okoliša i turizma 13. septembra odbacilo je zahtjev za ponovno izdavanje okolinske dozvole.

Poznato je da građani neće dopustiti da se poslije 4. decembra nastavi odlaganje otpada na deponiji.

"U slučaju da inspekcija ne ispoštuje ono što je već kazala, mi ćemo ponovo blokirati Uborak, kako smo to radili ljetos. Sigurno je samo da se nakon ovog datuma na njoj neće više smeće odlagati", kazao je Hodžić.

Deponija Uborak problem je već desetak godina, a sve je eskaliralo sredinom ove godine kad je deponija držana u blokadi 11 dana. Blokada odlaganja smeća brzo je od Mostara napravila veliku deponiju, a isti problem bi se mogao aktivirati i u decembru kad se, kako se očekuje, zatvori sadašnja deponija na Uborku.

Uborak je koncem juna deblokiran dogovorom gradskih vlasti i mještana. Hodžić kaže kako se dogovor ne poštuje jer vlast još nije uradila ništa po pitanju pronalaska lokacije za novu deponiju, a i dalje nastavlja odlagati smeće na nepropisan način bez uvida mještana u to.