BiH
0

Manje nepravilnosti tokom glasanja u Stanarima, Istočnom Drvaru i Domaljevcu-Šamcu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Glasanje na današnjim prijevremenim lokalnim izborima u općinama Domaljevac-Šamac i Istočni Drvar, te prvim izborima u općini Stanari, na većini biračkih mjesta protiče bez većih smetnji, uz nekoliko uočenih nepravilnosti, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

Posmatrači Koalicije su uložili tri primjedbe u zapisnike o radu biračkih odbora.

Jedna od primjedbi se odnosi na općinu Domaljevac-Šamac (BM 020A002) zbog prisustva promotivnih materijala jednog političkog subjekta u krugu od 50 metara oko biračkog mjesta.

Preostale dvije se odnose na biračka mjesta u općini Stanari (BM 040B003 i 040B005) zbog više od šest slučajeva tzv. porodičnog glasanja.

Također, na dva biračka mjesta u općini Stanari birački odbori su dozvolili da manji broj birača glasa bez provjere identifikacionih dokumenata, što također nije dozvoljeno (BM 040B003 i 040B007).

Prema izvještajima posmatrača Koalicije 'Pod lupom', primjetan je značajan broj posmatrača političkih subjekata na svim biračkim mjestima, u prosjeku pet po biračkom mjestu, što pokazuje zainteresiranost političkih subjekata za regularnost ovih izbora.