{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manipulacija sa snimkom pogubljenja Bošnjaka nije bilo

F
5.12.2006. u 19:05
0
0
Manipulacija sa snimkom pogubljenja Bošnjaka nije bilo
0
Manipulacija sa snimkom pogubljenja Bošnjaka nije bilo
Na suđenju petorici pripadnika paravojne formacije "Škorpioni" za ubistvo šest bošnjačkih civila u blizini Trnova, u BiH, 1995. godine, vještak Slobodan Jovičić izjavio je u utorak da nije bilo manipulacija sa VHS kasetom koju je vještačio.
Obrazlažući svoj nalaz i mišljenje pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu, vještak je kazao da je analizom VHS kasete sa snimkom ekzekucije u Trnovu utvrdio da nije bilo manipulacija, odnosno intervencija ni na audio ni na videosnimku.

Vještak je naveo da je audio snimak "karakterističan i ograničen po amplitudi", tako da smatra da je uzorak na kom je obavio vještačenje presnimljen nestručno.

Jovičić je ranije proveo vještačenje CD-a sa istim snimkom i u tadašnjem nalazu konstatirao da je bilo izvjesnih manipulacija u audiodijelu snimka.

Na suđenju je prikazan videosnimak ekzekucije koju je videokamerom zabilježio Slobodan Stojković, a kasnije je dao direktoru Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić koja je u ovom postupku i punomoćnik oštećenih.

Advokati optuženih ponovili su da se protive izvođenju i korišćenju te kasete kao dokaza u postupku ističući da je riječ o presnimljenoj kaseti, prenio je Tanjug.

Na optuženičkoj klupi su zapovjednik "Škorpiona" Slobodan Medić i pripadnici te jednice Aleksandar Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Vukov i Branislav Medić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: