30 godišnjica
94

Manifestacijom "Stazom bosanskih vitezova" u Blagaju obilježen Dan nezavisnost BiH

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Manifestacijom pod nazivom "Stazom bosanskih vitezova" na Starom gradu Blagaju kod Mostara danas je svečano obilježena 30 godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine, okupivši hercegovačke školarce, goste i visoke zvanice.

U organizaciji Doma kulture Blagaj u suradnji s osnovnim i srednjim školama Grada Mostara koji su danas mostarskim ulicama prodefilirali s državnim zastavama naše zemlje, je svečano obilježen praznik BiH.

Uz bogat kulturni program o značaju historijskog dana govorili su historičar Enver Imamović, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago i ministar sigurnosti BIH Selmo Cikotić.

"Ovo je jedan od najznačajnijih datuma ne samo moderne nego i ukupne prošlosti BiH, zato što je prije tri decenije narod plebiscitarno potvrdio svoju volju da BiH egzistira kao neovisna suverena i cjelovita država", istaknuo je ministar Cikotić.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago je naglasio kako je kako od velikog značaja da na ovoj manifestaciji ima mnogo omladine i svih onih koji kroz ovakve događaje uče o značaju Dana neovisnosti i svega onoga što su njihovi roditelji i rodbina činili i dali žrtvu, kako bismo danas uživali slobodu, nešto što je najcjenjenije u svijetu.

"Ovakve manifestacije nam daju za pravo da kažemo da nikada nikome nećemo dozvoliti da dovodi u pitanje sloboda, a time i neovisnost i suverenost naše jedine domovine", zaključio je Špago čestitavši praznik svim građanima BiH.