{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2012." 12. i 13. jula

F
10.7.2012. u 15:39
0
6
Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2012." 12. i 13. jula
0
Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2012." 12. i 13. jula
Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2012., naziv je ovogodišnje, već tradicionalne manifestacije, čijim se održavanjem čuva sjećanje na sudbonosne dane odbrane od agresije u periodu 1992. - 1995. i nesebičnu žrtvu branitelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
O značaju manifestacije, koja se ove godine održava pod sloganom "Za domovinu bi dao sve, a domovinu nizašta", danas su na pres-konferenciji u Sarajevu govorili predsjednik Organizacionog odbora (OO) i premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić, dopredsjednik OO Vahid Karavelić, predsjednik Pododbora za program Ismail ef. Smajlović i Suad Zijadić, generalni sekretar OO manifestacije.

Centralni programski sadržaji manifestacije planirani su za 12. i 13. juli, a radi se o odavanju počasti braniteljima, civilnim stradalnicima i stranim diplomatama na šehidskim mezarjima i spomen- obilježjima, te vjerskim obredima i svečanosti na Velikom polju (Igman), 13. jula, čijim će se sudionicima obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović i kantonalni premijer Fikret Musić.

Premijer Musić pozvao je građane da se u što većem broju odazovu svim programskim sadržajima i na dostojanstven način daju vlastiti doprinos sjećanju na epopeju Igmana, odbranu BiH i Sarajeva, kao i na sve žrtve podnesene tokom odbrane od agresije, istovremeno, izražavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli da se kontinuitet manifestacije održi i obogati novim sadržajima.

"Ovo je nešto što istorija mora pamtiti i prenositi budućim pokoljenjima i naraštajima i ovo je nešto od čega se nikad ne smije odustati, niti se ikad smije zaboraviti", kazao je Musić.

Na različite aspekte manifestacije ukazali su Karavelić, Smajlović i Zijadić, istaknuvši značaj istrajavanja na civilizacijskim vrijednostima i njegovanju različitih tradicija, vrijednosti suživota i jedinstva različitosti u BiH.

Po njihovim riječima, Igman simbolizira odbranu cijele BiH i nosi poruku svima koji su spremni nastaviti graditi prosperitetnu zajednicu svih njenih građana i naroda.

Kako je najavljeno, centralni dio programa manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2012." počet će 12. jula obilaskom Memorijalnog centra "Kovači" i odavanjem počasti braniteljima BiH i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću, te memorijalnim pohodom "Mladi na putu života" 12. i 13. jula, pravcem Kovači-Igman-Veliko polje uz prigodan kulturno-umjetnički program 13. jula.

Istovremeno, delegacije će 12. jula položiti cvijeće i odati počast na spomen-obilježjima - Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i Antifašističkom otporu ("Vječna vatra"), te na brojnim drugim mjestima stradanja.

Organizator manifestacije osigurao je prijevoz za sve zainteresirane građane i goste.

Naime, autobusi GRAS-a će 13. jula u 08.30 sati polaziti s više punktova u gradu i prigradskih naselja i saobraćati u pravcu Velikog polja, odakle će oko 18.00 biti upriličena povratna vožnja za sve sudionike manifestacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: