BiH
68

Manifestacija "Isa-beg Ishaković 2018" u petak u Sarajevu

Klix.ba
Svečani prijem manifestacije "Isa-beg Ishaković 2018" održat će se u petak, 2. marta u Vijećnici sa početkom u 19 sati.

Uz prisustvo brojnih zvanica organizatora Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković i pod pokroviteljstvom Gradske uprave, predstavljena će biti vakufnama Isa-bega Ishakovića i drugi historijski akti koji svjedoče o osnivanju Sarajeva, a svemu će prethoditi promocija zbornika "Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme".

“Kao jedna od mnogih generacija kojima je ovaj grad ostavljen u naslijeđe, osjećamo odgovornost da baštinimo i podsjećamo na lik i djelo Isa-bega Ishakovića. Mnogi građani i građanke nisu upoznati sa izgledom niti detaljima vakufname i ovo će biti idealna prilika da se upoznaju sa ovim historijskim dokumentom“, najavio je predsjednik upravnog odbora udruženja Isa-beg Ishaković Elvis Pivić.

Govoreći o liku i djelu Isa-bega Ishakovića, naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu dr. Sedad Bešlija istakao je potrebu da se zvanično odredi tačan datum osnivanja Sarajeva za što su svi stručni i tehnički uslovi ispunjeni.

"Optimalna polazna osnova je vakufnama Isa-bega i nadam se da će nadležni organi pored 1462. godine koja se smatra godinom osnivanja grada, odrediti i tačan datum osnivanja čime će se zvanično zatvoriti ova stranica historije“, rekao je dr. Bešlija te dodao da pojava i djelo Isa-bega Ishakovića predstavlja ključnu epizodu u dugoj historiji grada Sarajeva.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo, Fuad Ohranović, naglasio je da ova institucija u svojim depoima čuva arhivsku građu koja svjedoči o kontinuitetu života u ovom gradu od njegovog osnivanja pa sve do današnjih dana.

"Smatramo prirodnim naše učešće u manifestaciji koja ima za cilj osvjetljavanje jednog zaboravljenog datuma i podsjećanje na važan događaj. Na ovaj način čuvamo historijsko sjećanje što je naš temeljni zadatak", naveo je Ohranović.

Delegacija Gradske uprave i članovi Udruženja Isa-beg Ishaković će ranije tokom dana zajedno sa građanima i građankama u laganoj historijskoj šetnji obići objekte iz vakufname Isa-beg Ishakovića.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine sa primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića. Uz razvijanje osjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića, glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine Bosne i Hercegovine te promovisanje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Ishakovića i Bosne i Hercegovine.