BiH
0

Manifestacija "Grebak - put života" počinje 8. juna u Goraždu

FENA
Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Zijad Briga predstavio je danas na konferenciji za medije program manifestacije "Grebak - put života" koja počinje u subotu, 8. juna.

Centralni sadržaj, po riječima ministra Brige, je planinarski pohod, koji u znak sjećanja na Grebak organizira Planinarsko društvo "Maglić" iz Goražda.

Okupljanje učesnika ovog pohoda je u subotu 8. juna ispred Gradske dvorane "Mirsad Hurić" u Goraždu, gdje će biti održan istorijski čas i izložba ratnih fotografija koja će podsjetiti na sudbonosne dane u borbi za opstanak naroda na opkoljenoj goraždanskoj teritoriji.

Poslije kraćeg istorijskog časa na Grepku, učesnici pohoda krenut će prema Rudoj Glavi, gdje će biti prikazan dokumentarni film, te evocirane uspomene na Grebak - put spasa.

Sutradan, planinari i ostali učesnici pohoda posjetiće šehidsko mezarje na Brzači gdje će odati počast šehidima i poginulim boracima.

Nosilac obilježavanja datuma koji je u Kalendaru značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. određen kao Dan sjećanja na Grebak - put spasa je Ministarstvo za boračka pitanja u saradnji s udruženjima koja predstavljaju boračku populaciju, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.