BiH
0

Mandić: Žalba Tužilaštva

BIRN Justice Report
Državno tužilaštvo uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu koju je prvostepeno Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu izreklo Momčilu Mandiću.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu ove godine, Sudsko vijeće je Mandića oslobodilo optužbi za krivična djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, za koja ga Tužilaštvo smatra odgovornim.

Tužilaštvo se žalilo na “bitne povrede odredbi krivičnog postupka”, “pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje” te na odluku o kazni.

Izričući oslobađajuću presudu, Sudsko vijeće je iznijelo zaključak da “Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo krivicu optuženog”.

Prema navodima optužnice, Mandić se teretio da je 1992. godine kao ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH bio odgovoran za osnivanje i funkcionisanje kazneno-popravnih institucija u Sarajevu i Foči.

Također je optužen da je u aprilu 1992. godine predvodio napad srpskih snaga na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH na Vracama, Sarajevo.

Mandić je za sada najviši bivši zvaničnik nekadašnje Srpske Republike BiH protiv kojeg je vođen proces pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH. Funkciju u vladi Srpske Republike BiH je obavljao u vrijeme dok joj je na čelu bio Radovan Karadžić.