{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandić prijavio Sudu BiH dvije adrese

F
22.6.2009. u 17:00
0
0
Mandić prijavio Sudu BiH dvije adrese
0
Mandić prijavio Sudu BiH dvije adrese
Bivši ministar pravde Republike Srpske Momčilo Mandić obavijestio je Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu o svojoj adresi te bi mu uskoro trebao biti uručen sudski poziv da se pojavi pred Apelacionom vijećem Odjela za ratne zločine.
Mandić je prijavio Sudu BiH dvije adrese, jednu u Istočnom Sarajevu, a drugu u Beogradu, na koje mu može biti upućen poziv za suđenje, rekli su u Službi za odnose s javnošću Državnog suda za BIRN - Justice Report.

“Mandić je informisao Sud o svojoj adresi. To znači da će se moći pojaviti na suđenju, samo da se tehnički odredi datum tog ročišta”, kazali su u Službi.

Mandić se 10. juna nije pojavio pred Apelacionim vijećem Suda BiH na unaprijed zakazanom ročištu jer mu, kako je saopćeno, nisu uspjeli uručiti sudski poziv.

Nepravosnažnom presudom Mandić je oslobođen navoda optužnice prema kojoj je tokom 1992. godine, kada je bio visoki funkcioner u Vladi tadašnje Srpske Republike BiH, počinio ratni zločin protiv stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Mandić se tereti za osnivanje i funkcioniranje kazneno-popravnih institucija u Sarajevu i Foči te da je u aprilu 1992. predvodio napad srpskih snaga na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH na Vracama u Sarajevu.

Na nepravosnažnu presudu Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu zbog “bitnih povreda odredbi krivičnog postupka”, “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja” te zbog odluke o kazni.

Ročište pred Apelacionim vijećem zakazano je da bi Tužilaštvo obrazložilo žalbu, a odbrana odgovorila na te navode.

Ime Momčila Mandića spominje se na više mjesta u optužnici kojom se pred Haškim sudom tereti Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske.

Prema navodima ove optužnice, Mandić je bio član udruženog zločinačkog poduhvata zajedno s Karadžićem i drugim vojnim i političkim liderima Republike Srpske.

Ovi navodi nisu dio optužnice kojom se Mandić tereti pred Sudom BiH, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: