{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandić: Posljednji svjedoci Tužilaštva BiH

B
25.1.2007. u 15:53
0
0
Mandić: Posljednji svjedoci Tužilaštva BiH
0
Mandić: Posljednji svjedoci Tužilaštva BiH
Državni tužilac je ispitao posljednje svjedoke protiv Momčila Mandića i najavio izvođenje materijalnih dokaza čime će okončati dokazni postupak.
Posljednja tri svjedoka Tužilaštva BiH protiv Momčila Mandića govorili su o lošim uslovima boravka u Kazneno popravnom domu Foča (KP dom Foča).

Momčilo Mandić se nije pojavio ni na ovom ročištu jer se na taj način solidariše sa optuženima za ratne zločine koji štrajkuju i zahtijevaju primjenu Krivičnog zakona SFRJ umjesto Krivičnog zakona BiH.

Mandić se tereti da je kao ministar pravde Srpske Republike BiH, u periodu 1992. i 1993. godine, bio odgovoran za funkcionisanje svih kazneno popravnih domova i logora formiranih na teritoriji pod kontrolom srpskih snaga.

Svjedok Murat Kršo je odveden u KP dom Foča u maju 1992. godine.

«Tridesetog maja su došli u naše selo i odveli sve komšije», rekao je Kršo.

Kako je rekao, tokom boravka u Domu niko ga nije maltretirao, ali je znao da su čuvari noću odvodili druge zatvorenike i tukli ih.

Kršo je u KP domu ostao do 11. jula 1993. godine. Za to vrijeme se, kako je rekao, samo jednom okupao u kupatilu. U periodu dok je bio zatvoren izgubio je oko 40 kg.

Zaštićeni svjedok pod šifrom C je uhapšen 10. aprila 1992. godine, a u KP dom Foča je prebačen 17. aprila iste godine. Tu su, kako tvrdi ovaj svjedok, zatvorenici dovedeni i «pobacani» po sobama.

Svjedok C je rekao da ne zna po čijem nalogu se odvijalo zatvaranje i odvođenje zatvorenika, ali da zna kako je upravnik doma bio Milorad Krnojelac (osuđen pred Tribunalom u Hagu na 15 godina zatvora) te da mu je zamjenik bio Savo Todović, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Sarajevu gdje očekuje početak suđenja.

Prema riječima ovog svjedoka stražari u Foči su u pojedinim situacijama tjerali zatvorenike da jedu svinjetinu, što su oni i radili "da ne bi pokrepali od gladi".

Svjedok C je bio zatvoren do 6. oktobra 1994.

Zaštićeni svjedok D je u KP dom Foča doveden 18. aprila 1992. godine.

Kako tvrdi, zatvorenici su svakodnevno odvođeni na ispitivanja, ali im nikad niko nije rekao zbog čega su zatvoreni. Rekao je i da je u prostoriji u kojoj je boravio i on, zajedno sa između 40 i 50 drugih zatvorenika, bila je i jedna osmogodišnja djevojčica.

Svjedok D je bio u zatvoru do augusta 1994. godine. U tom periodu je izgubio preko 30 kilograma.

«Uslovi su bili nikakvi. Čuvari i srpski zatvorenici su imali dosta bolju hranu nego mi. To znam jer sam ja čistio iza njih i jeo njihove ostatke», rekao je svjedok D.

Nastavak suđenja je 26. januara 2007. godine kada će Tužilaštvo priložiti materijalne dokaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: