{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandić: Posljednji svjedoci Tužilaštva BiH

B
25.1.2007. u 15:53
0
0
Mandić: Posljednji svjedoci Tužilaštva BiH
0
Mandić: Posljednji svjedoci Tužilaštva BiH
Državni tužilac je ispitao posljednje svjedoke protiv Momčila Mandića i najavio izvođenje materijalnih dokaza čime će okončati dokazni postupak.
Posljednja tri svjedoka Tužilaštva BiH protiv Momčila Mandića govorili su o lošim uslovima boravka u Kazneno popravnom domu Foča (KP dom Foča).

Momčilo Mandić se nije pojavio ni na ovom ročištu jer se na taj način solidariše sa optuženima za ratne zločine koji štrajkuju i zahtijevaju primjenu Krivičnog zakona SFRJ umjesto Krivičnog zakona BiH.

Mandić se tereti da je kao ministar pravde Srpske Republike BiH, u periodu 1992. i 1993. godine, bio odgovoran za funkcionisanje svih kazneno popravnih domova i logora formiranih na teritoriji pod kontrolom srpskih snaga.

Svjedok Murat Kršo je odveden u KP dom Foča u maju 1992. godine.

«Tridesetog maja su došli u naše selo i odveli sve komšije», rekao je Kršo.

Kako je rekao, tokom boravka u Domu niko ga nije maltretirao, ali je znao da su čuvari noću odvodili druge zatvorenike i tukli ih.

Kršo je u KP domu ostao do 11. jula 1993. godine. Za to vrijeme se, kako je rekao, samo jednom okupao u kupatilu. U periodu dok je bio zatvoren izgubio je oko 40 kg.

Zaštićeni svjedok pod šifrom C je uhapšen 10. aprila 1992. godine, a u KP dom Foča je prebačen 17. aprila iste godine. Tu su, kako tvrdi ovaj svjedok, zatvorenici dovedeni i «pobacani» po sobama.

Svjedok C je rekao da ne zna po čijem nalogu se odvijalo zatvaranje i odvođenje zatvorenika, ali da zna kako je upravnik doma bio Milorad Krnojelac (osuđen pred Tribunalom u Hagu na 15 godina zatvora) te da mu je zamjenik bio Savo Todović, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Sarajevu gdje očekuje početak suđenja.

Prema riječima ovog svjedoka stražari u Foči su u pojedinim situacijama tjerali zatvorenike da jedu svinjetinu, što su oni i radili "da ne bi pokrepali od gladi".

Svjedok C je bio zatvoren do 6. oktobra 1994.

Zaštićeni svjedok D je u KP dom Foča doveden 18. aprila 1992. godine.

Kako tvrdi, zatvorenici su svakodnevno odvođeni na ispitivanja, ali im nikad niko nije rekao zbog čega su zatvoreni. Rekao je i da je u prostoriji u kojoj je boravio i on, zajedno sa između 40 i 50 drugih zatvorenika, bila je i jedna osmogodišnja djevojčica.

Svjedok D je bio u zatvoru do augusta 1994. godine. U tom periodu je izgubio preko 30 kilograma.

«Uslovi su bili nikakvi. Čuvari i srpski zatvorenici su imali dosta bolju hranu nego mi. To znam jer sam ja čistio iza njih i jeo njihove ostatke», rekao je svjedok D.

Nastavak suđenja je 26. januara 2007. godine kada će Tužilaštvo priložiti materijalne dokaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: