Rupa u odnosima
333

Mandić odgovara Skaki: Kroz koju rupu je procurilo 900.000 KM za EYOF?

I. P.
Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić oglasio se nakon kritika upućenih zbog zatvaranja otvora u kamenoj ogradi korita Miljacke. Svoj odgovor usmjerio je gotovo u postpunosti gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki.
Skaka je, naime, bio jedan od kritičara poteza Mandićevog ministarstva. Mandić je napisao na statusu svog Facebook profila, zatvorena je velika rupa koja je predstavljala opasnost za sigurnost, a prije svega djece.

"Ne želim ni da pomislim kakvi bi natpisi bili da se, ne daj Bože, desila neka nesreća. Slične dojave i pritužbe primam svakodnevno i koliko mogu, rješavam te pojedinačne slučajeve. Ali, ovaj post sam objavio iz još jednog razloga – javno sam se 'izvinio' ako sam preuzeo nečiju nadležnost želeći da isprovociram nadležne na konkretnu aktivnost. Gradskoj upravi trebalo je 12 dana da reaguje na tu moju objavu. Znate li kad bi reagovali da im se ova gospođa obratila direktno, pismom ili inicijativom. Naravno, nikad! Jer ti ljudi jednostavno ne rade svoj posao", napisao je Mandić.


Između ostalog on je naveo da je ministarstvo na čijem je čelu hitno reagovalo i u januaru mjesecu ove godine, preko Ministarstva privrede Kantona Sarajevo prebacilo 900.000 KM za potrebe EYOF-a.

"Kroz koju rupu su iscurile te pare? Još čekamo izvještaj iz Gradske uprave", piše Mandić.

On podsjeća da je održavanje korita Miljacke u nadležnosti Gradske uprave, ali da je, kako kaže, sve poslove do sada uradila je Općina Stari Grad.

"Oni su uradili samo ono što jedino i znaju – slikali se. Ne znam da li svih sedam rupa, manjih ili većih, koje sam upravo sada izbrojao na potezu od Skenderije do Vijećnice, danas, 156 godina nakon zadnje poplave koja je zadesila naš grad, služe svojoj svrsi i da li ih možda treba zaštiti nekim rešetkama. Tu je struka da kaže svoje mišljenje. Da li su sanirana sva 32 odvodna kanala za fekalne i otpadne vode, na istom ovom potezu, kako je iz Gradske uprave najavljeno prije godinu dana? Ono što znam da se gradonačelnik malo ili nikako bavi održavanjem korita rijeke Miljacke, kao ni ostalim javnim površinama, za koje je nadležan", tvrdi Mandić u kritici upućenoj Abdulahu Skaki.





On dalje kaže kako, uz dužno poštovanje svemu što su arhitekti i tehnolozi iz perioda 19. vijeka napravili za Sarajevo, želi živjeti u gradu modernog doba, “pametnom gradu”, koji će imati, između ostalog, i savremeni sistem vodosnabdijevanja i kanalizacije.

"Da li sam pogriješio što sam začepio jednu rupu u zidu, meni zaista nije bitno, mirno spavam i savjest mi je čista. Jer, šta je ta rupa naspram svih onih kratera u budžetima kroz koje cure pare građana Kantona Sarajevo svih ovih godina, a čije katastrofalne posljedice otkrivamo posljednjih mjeseci", kaže Mandić.