Otvoreno progovorio
359

Mandić: Iza zahtjeva za opoziv stoji Jasmin Ademović, on želi da bude načelnik

B. H.
Screenshot: N1
Screenshot: N1
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (Naša stranka) kazao je da iza zahtjeva za njegovim opozivom stoji Jasmin Ademović (NiP).

Mandić je poslao zahtjev za preispitivanje Odluke o pokretanju opoziva Općinskom vijeću. Pokrenuta je procedura opoziva, a kazao je da će iskoristiti sve ono što mu zakon omogućava "kako bi izbjegao referendum".

"Jučer smo imali sjednicu gdje smo imali lijepih i važnih stvari i jedna od tačaka je bila da se dodijeli stan Milomiru Kovačeviću Strašnom i još nekih projekata... U pauzi saznajemo da se skupilo 16 potpisa da se pokrene procedura. Držali su mimo svih ovu odluku i niko nije slutio. Iza toga stoji Jasmin Ademović", kazao je Mandić za N1.

Dodao je da je ovakva situacija ojačala Našu stranku i da je dobio podršku Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, te da je cilj Jasmina Ademovića "domoći se načelničke pozicije".

"Protiv mene je tih 17 ili 18 ljudi koji su glasali za opoziv. Tu je prvi Jasmin Ademović i ne znam da li tu stoji njegov otac Kemal. Pogriješio sam kada sam rekao da je Jasmin dobar politički kadar. U momentu upoznavanja bio je dobar teniser, završio međunarodne škole. Ne mogu da vjerujem da u mladom čovjeku stoji tolika količina mržnje. Pred njim je cijela karijera i bit ćeš načelnik… To je želja za vlašću i nema sumnje da on želi biti načelnik Općine Centar", rekao je Mandić.

Načelnik općine Centar tvrdi da Konaković nije znao za ovu inicijativu dijela NiP-a.

"Konaković nije bio svjestan šta se sprema. Vidio sam se sa Dinom i potvrdili smo iskren i drugarski odnos i vjerujem mu nakon svega ovoga. Pričali smo otvoreno i rekao je da će učiniti sve da se iz ovoga izađe i ovo može imati posljedice ne samo na Općinu Centar", kazao je Mandić.

Kada je riječ o projektima Općine, Mandić se pohvalio kako je u ovoj godini izgrađeno osam igrališta, a kada je upitan zašto se s tim krenulo tek sada, odgovara da su imali druge planove.

Kada je riječ o čistoći grada, koja je na najnižem nivou u zadnjih nekoliko godina Mandić odgovornost prebacuje na kantonalnog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarevića.

Na pitanje da li je možda adresa za rješavanje ovog pitanja Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad i njegova direktorica, za koju se govorilo da ju je upravo Mandić postavio, odgovara da nije samo ona kriva.

"Postavio sam direktoricu Rada, moju rodicu Veru Arnautović. Postavio je kadar Naše stranke. Da, grad je prljav, ali nije samo direktorica kriva. Općina Centar je više od milion KM investirala u komunalna preduzeća. Ulažemo u njih, jedino još da ja uzmem kamion i vozim", poručio je Mandić.

Nezaobilazno pitanje za načelnika je bio i slučaj "Sarajevski ćilim"

"Probili smo rok i šta ćemo sad, smijeniti načelnika? Evo, smijenite me na referendumu. Moram se pravdati. Imate situaciju za ćilim, izvođač je u jednom momentu rekao da nema radne snage i zaustavlja radove. U pitanju je ručni rad. Sarajevski ćilim je koštao milion i 560.000 KM", kazao je Mandić.

Mnogi građani su komentarisali kako je "Sarajevski ćilim" više ponjava, da obuća zapinje za ploče, te da je realizacija daleko od onoga što se predstavljalo na početku.

"Da nisam ostavio telefon sada bih vam pokazao najmanje 800 pozitivnih komentara. Znate, idejni projekat je ideja a izvedbeni ono što se desi. Inače, građani će se očitovati o onome što sam uradio ili na referendumu ili naredne godine. Mislim da ću ponovo biti načelnik", poručio je Mandić.