Potvrđena presuda
4

Mandić i radnici TV Elta proglašeni nevinim za izjave "Zločin u Srebrenici je Božija pravda"

Klix.ba
Foto: BIRN
Foto: BIRN
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i troje uposlenika televizije Elta oslobođeni krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Državno tužilaštvo je žalbu uložilo zbog povreda krivičnog postupka i zakona te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali je Apelaciono vijeće odbilo žalbu i potvrdilo oslobađajuću presudu.

Sud BiH je prvostepenom presudom 24. maja prošle godine oslobodio Mandića krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog izjave iz 2014.

Mandića se teretilo da je za vrijeme intervjua na televiziji Elta izazvao mržnju ili netrpeljivost, između ostalog, rekavši da su zločini u Srebrenici nad Bošnjacima bili pravdena osveta i "Božija pravda".

Istom presudom su uposlenici televizije Elta Dejan Rakita, Marijana Savić i Mira Kostović, kao i preduzeće Stijena herc oslobođeni krivnje za pomaganje u izvršenju krivičnog djela.