Općina Centar
41

Mandić: Ademović preslušava sastanke komisije, jučer je ubijena demokratija

A. Ku.
Mandić: Vijećnici NiP-a dobiju riječ po 15 puta (Foto: I. L./Klix.ba)
Mandić: Vijećnici NiP-a dobiju riječ po 15 puta (Foto: I. L./Klix.ba)
U postorijama Naše stranke održana je konferencija za medije o dešavanjima u općini Centar na kojoj se obratio aktuelni načelnik te općine Srđan Mandić i vijećnici Dragan Stevanović i Aida Koluder-Agić.

Mandić se osvrnuo na dešavanja koja su obilježila jučerašnju sjedicu Općinskog vijeća Centar.

"Ono što je obilježilo jučerašnju sjednicu je nešto što bih ja mogao nazvati ubistvom demokratije u Općinskom vijeću Centar. Imate situaciju da se načelniku Općine oduzima riječ, ne dozvoljava mi se da se obratim vijećnicima. Tri, četiri godine sam u ovom poslu, ovo što smo jučer doživjeli je nešto što izaziva osjećaj mučnine i stida što dijelimo općinske klupe sa ljudima koji su kršili sve moguće poslovnike", kaže Mandić.

Dodaje da su vijećnici Naroda i pravde na sjednici dobili riječ i po 15 puta dok se drugima riječ oduzima.

"Jučer su dvije diskusije označile stanje u kojem se mi nalazimo. Prvo je vijećnik Velija Katica u jednom trenutku rekao da su napravili grešku zato što su kopirali referendum u Starom Gradu na šta se vijećnik Ademović nadovezao sa i rekao da je u Starom Gradu načelnik u zatvoru. Dakle, Starom Gradu je postojao konsenzus svih da se taj referendum treba desiti iz praktičnih razloga", podsjeća Mandić.

Kaže da u njegovom slučaju nije tako, jer on radi u punom kapacitetu i ne postoje indicije o bilo kakvom krivičnom djelu, ali ga se uprkos tome želi smjeniti godinu dana prrije izbora.

"A s druge strane imate izjavu predsjednik Kluba NiP-a Hidajtea Porića koji u stanju očaja kaže: ‘Postoji li mogućnost da nam neko donira papiriće?’ Ne postoji ta mogućnost i nema potrebe jer Općina ima novac, ja sam donio odluku o preraspodjeli", naglašava.

Kaže da je Služba za javne nabavke mora dobiti precizne instrukcije.

"Ne možete samo reći kupite nam 60.000 papirića, jer to nije precizna instrukcija. Komisija za opoziv je tražila da ja dođem na jedan od tih sastanaka, ja sam došao, stavio na raspolaganje službe. Pokušao sam ih upozoriti na jdnu veoma važnu stvar, operativni plan koji je ta komisija sačinila je uopšten", navodi Mandić.

Dodaje da se postavi zadatak i navode da ga može izvršiti šest izvršilaca umjesto da sve bude precizno definisano te naglašava da je za rad Komisije izdvojeno 18.000 KM te općinske službe neće raditi njihov posao.

Rečeno mu je, kaže, i da se sastanci Komisije snimaju.

"S tim nemam problem, ali imam problem da se taj adio zapis dostavlja Jasminu Ademoviću i da on jučer citira na sjednici određene izjave šta sam rekao ja, šta je rekao moj saradnik. Postavljam pitanje šta će jednom vijećniku tonski zapis sa sjednice Komsije? Ja to neću dozvoliti i od sada će se korespodencija održavati putem elektronske pošte. Neće me niko snimati na sastanku, to nije istraga, možda je on odgajan u takvom duhu da se provode policijske istrage, ovo je demokratski proces", kaže Mandić.

Tvrdi i da nema nikakvih opstrukcija od strane načelnika i općinskih službi, ali da postoji zahtjev da dobiju precizna upustva.

Na kraju je rekao da je potrebno hitno izmjeniti zakon u koji definiše oblast referenduma.