Potvrđeno
5

Mandatni certifikati za Skupštinu KS u fazi pripreme

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH kazali su za Klix.ba kako ne postoje nikakvi problemi vezani za dodjelu mandatnih certifikata te da će certifikati na vrijeme biti dostavljeni organima zakonodavne vlasti.

Lijevo orijentisane i narodnjačke političke stranke nakon današnjeg sastanka o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo zatražile su od CIK-a da javno kaže zašto su pojedinim kantonima dostavljeni certifikati dok drugim nisu.

Ovim povodom kontaktirali smo CIK iz kojeg nam je rečeno kako ne postoje nikakvi problemi vezani za dodjelu certifikata te da se u skladu s dogovorom o zakazivanju konstituirajućih sjednica dogovara i dostava uvjerenja.

"Štampa i priprema certifikata uvijek ide nakon potvrđivanja rezultata izbora. Oni se jednostavno ne mogu pripremiti prije nego se potvrde rezultati izbora. Nakon toga, s tijelima vlasti dogovori se dostava i uručenje tih certifikata", rekli su nam iz CIK-a.

O istoj temi razgovarali smo i sa sekretarom Skupštine Kantona Sarajevo Almirom Kulovac-Šetkić koja nam je rekla da nema informaciju da je Centralna izborna komisija BiH kontaktirala nekog iz rukovodstva Skupštine KS.

"Jedino vam mogu reći da mene kao sekretara Skupštine KS nisu kontaktirali. Međutim, ja sam jučer i danas zvala CIK i rečeno mi je da se certifikati pripremaju i da će vjerovatno danas biti gotovi", kazala nam je Šetkić.