Nacionalni spomenik BiH
5

Manastir Žitomislić kod Mostara centar duhovnosti i kulture pravoslavnih vjernika u dolini Neretve

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Manastir Žitomislić kod Mostara centar je duhovnosti i kulture pravoslavnih vjernika u dolini Neretve, a danas je posebna atmosfera, na blagdan Vaskrsa, kad svečanu liturgiju služi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Za svečani doček Vaskrsa koji pravoslavni kršćani širom svijeta ove godine slave drugog dana u mjesecu maju, četiri monaha su vrijedno radila pripreme kako bi jedan od najstarijih manastira u zemlji kojim se može dičiti dolina Neretve okupio što više vjernika na liturgiji.

Zbog epidemioloških mjera i policijskog sata nije se mogla održati tradicionalna ponoćka, pa je svečana liturgija danas u ovoj bogomolji u 9 sati.

Manastir Žitomislić kod Mostara jedan je od najstarijih manastira u našoj zemlji i pored manastira Tvrdoš kod Trebinja, najveća je svetinja srpskog naroda u Hercegovini.

Pripada Episkopiji Zahumsko-hercegovačkoj, mostarskoj i primorskoj koju je Sveti Sava osnovao 1219. godine. U svojoj historiji je pet puta rušen do temelja i ponovno obnavljan, a nakon što je ratne 1992. godine uništen do temelja, uspješno je obnovljen 2005. godine i slovi za jedan od najuspješnijih projekata rekonstrukcije kulturno-historijskog nasljeđa u BiH.

U bogatoj historiji ovog manastira prvi monasi se spominju u 16. vijeku, a prva teološka škola u BiH je ovdje otvorena 1848 godine. Sada ovdje monasi vrijedno rade na duhovnom rastu vjernika i okupljanju povratnika, koji su se nakon zadnjeg rata 2002. godine počeli vraćati na svoja ognjišta.

Oni vjernicima povratnicima, ulijevaju snagu i uz duhovni rast vjernika čuvaju i stare običaje pripreme za temeljni praznik kojim pravoslavni kršćani slave pobjedu dobra nad zlom.

Tako su monasi tradicionalno pripremili vaskrsne pisanice, uredili dvorište manastira uz brojne dekore i izradili vijenac od bršljana koji je simbol života i uskrsnuća.

U aprilu 2019. godine u kompleksu manastira Žitomislić svečano je otvoren muzej s bogatom zbirkom ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH, a time je nakon 27 godina, vraćena bogata riznica u ovu svetinju južno od Mostara.

Prirodno-graditeljska cjelina Manastira Žitomislić, proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.