{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mamberti: Bosna i Hercegovina pripada Evropi na poseban način

F
29.4.2008. u 14:08
0
0
Mamberti: Bosna i Hercegovina pripada Evropi na poseban način
0
Mamberti: Bosna i Hercegovina pripada Evropi na poseban način
Sekretar Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskup Dominique Francois Joseph Mamberti izjavio je danas u Sarajevu da Sveta Stolica podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.
Nadbiskup Mamberti istaknuo je, nakon susreta sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem, da Bosna i Hercegovina ima legitimnu aspiraciju da se integrira u evropske institucije.

"Bosna i Hercegovina pripada Evropi ne samo po geografskom položaju nego na poseban način po vlastitoj povijesti i kulturi", kazao je Mamberti, prenoseći pozdrave i blagoslov svetog oca pape Benedikta XVI.

Ministar Vrankić izrazio je zahvalnost u povodu potpore koju je Sveta Stolica pružila Bosni i Hercegovini od njene samostalnosti, uz uvjerenje da će se ta potpora nastaviti i na njenom evropskom putu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o provedbi Temeljnog sporazuma između BiH i Svete Stolice koji je Parlamentarna skupština BiH ratificirala u oktobru prošle godine.

U tom kontekstu najavljeno je da će se uskoro pristupiti formiranju mješovite komisije da bi se identificirali prioriteti i definirao način provedbe odredbi spomenutog sporazuma.

Istaknuto je da ovaj sporazum ne predstavlja privilegij Katoličke crkve, nego model za uređenje odnosa između različitih vjerskih zajednica i države, a što podrazumijeva i primjenu prava na vjerske slobode kao jedno od temeljnih prava svakog pojedinca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: