BiH
0

Mamaia: Tihić, Mesić i Marović se založili za jačanje međusobne saradnje

NINA
Tokom 11. summita šefova država središnje Evrope u Mamaiji, u Rumuniji, organiziran je trilateralni susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića.

Kako se navodi u saopštenju iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, rezultat susreta je Zajednička izjava u kojoj su posebno naglašeni procesi integracije tri zemlje u NATO i Evropsku uniju. Pozdravljen je napredak Hrvatske na tom putu koji jača evropske perspektive u svim državama u regiji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić te predsjednici Hrvatske i Srbije i Crne Gore, Stjepan Mesić i Svetozar Marović, založili su se za jačanje međusobne saradnje, pristupanje regije evropskoj integraciji i posebno istaknuli značaj ispunjavanja obveza triju država prema Haaškom sudu.

U Zajedničkoj izjavi s trilateralnog susreta, Tihić, Mesić i Marović ocijenili su da kolektivna mržnja i kolektivno optuživanje mogu i moraju biti zaustavljeni individualnim procesuiranjem ratnih zločina te istaknuli važnost ispunjavanja međunarodnih obveza o saradnji svake države sa sudom u Haagu, ali i odgovornost pravosudnih sistema u svakoj zemlji pojedinačno.

"Tri države zalagat će se za jačanje dobrosusjedske i prekogranične suradnje, poštujući temeljno načelo nemijenjanja granica", istaknuli su Tihić, Mesić i Marović u Zajedničkoj izjavi i dodali da Hrvatska i SCG, istodobno, podržavaju jačanje državnih institucija BiH, u skladu s njenim ustavom.

Lideri BiH, Hrvatske i SCG-a naglasili su značaj neometanog prava na povratak izbjeglica i prognanika i povratak njihove imovine te suradnje lokalnih razina vlasti s državnim institucijama po tom pitanju. Za konačno rješenje pitanja povratka prognanika i izbjeglica, tri države su, kako se navodi, zainteresirane da poticajnim gospodarskim instrumentima omoguće privlačenje stranih ulaganja u području povratka. Tihić, Mesić i Marović pozvali su i međunarodnu zajednicu da financijski pomogne proces povratka izbjeglih.

U Zajedničkoj izjavi predsjednici BiH, Hrvatske i SCG-a su se založili i za poduzimanje svih mjera za konačno rješavanje sudbine nestalih osoba, a također su ocijenili i da nacionalna i manjinska prava moraju biti usklađena s evropskim zakonodavstvom i međunarodnim mehanizmima, posebno pozivajući lokalne vlasti na odgovornost i primjenu standarda manjinske zaštite.

"Sve tri države podržavaju sve razvijeniju regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi, ali i ispunjavanje preuzetih evropskih i međunarodnih obveza u svakoj državi pojedinačno", navodi se u Izjavi i ističe posebna važnost saradnje u borbi protiv organiziranoga kriminala, ilegalnog prometa ljudi, roba i droge, kao i međunarodnog terorizma.

Lideri triju zemalja pozdravili su mjere koje potiču ekonomsku saradnju i pozivaju na povezivanje zainteresiranih poslovnih partnera u zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je imao i bilateralne susrete s domaćinom, predsjednikom Rumunije Ionom Ilieskuom, i predsjednikom Slovačke Rudolfom Schusterom, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Oba predsjednika su obećala punu političku podršku svojih zemalja za prijam Bosne i Hercegovine u NATO program Partnerstvo za mir na summitu u Istanbulu.