Općina Novi Grad
53

Malonogometnim turnirom "Nedim Škamo" maloljetni borci Sarajeva odali počast poginulim saborcima

Piše: M. N.
U sportsko-rekreativnom centru "Srce" u Sarajevu održan je dvodnevni Memorijalni malonogometni turnir "Nedim Škamo" kojim je obilježen Dan sjećanja na šehide, poginule maloljetne borce Armije i MUP-a RBIH-Općine Novi Grad Sarajevo i Dana pogibije Nedima Škame.

Turnir je organizovalo Udruženje maloljetnih boraca Armije RBiH-Općina Novi Grad Sarajevo, a učestvovalo je 16 ekipa koje su se sastojale od učenika osnovnih škola s područja općine Novi Grad i veterana.

"Turnir organizujemo s ciljem druženja, razvijanja patriotskih osjećaja djece i mladih, njegovanja značaja odbrane od agresije na BiH i očuvanja sjećanja na maloljetne šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH. Akcent je na mladima, jer su upravo naši šehidi i poginuli borci te naši ratni vojni invalidi i borci iz maloljetne populacije iz školskih klupa i sa sportskih terena, mladalački i s puno elana krenuli u odbranu grada i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Želja nam je da sutra kad nas ne bude mlade generacije u svom srcu čuvaju našu domovinu i sjećanje i lijepe uspomene na sve naše šehide i poginule borce", kazali su iz ovog udruženja.

Na otvorenju je održan historijski čas, a obratio se i kantonalni minsitar za boračka pitanja Muharem Fišo. Turnir je završen ceremonijom podjele medalja i pehara.

Pobijednici turnira su OŠ "Osman Nuri Hadžić" i ekipa veterana jurišnika Prve slavne brigade.

Najboljim na turniru od veteran proglašeni su igrač Muamer Kurto, golman Adis Đedović, strijelac Edis Trklja i za fair play Redžo Raonić, a od učenika igrač Dino Hadžić iz OŠ Fatima Gunić, strijelac Muhamed Mehmedović iz OŠ Meša Selimović i golman Nedim Ligata iz OŠ Avdo Smajlović.

U ratu 1992.-1995. živote za odbranu Sarajeva dala su 84 maloljetna borca s područja općine Novi Grad Sarajevo, a među njima je i Nedim Škamo koji je pohađao Mašinsku tehničku školu kada se s nepunih 17 godina priključio TO Dobrinje i Aerodromskog naselja.

"Svoj mladalački žar i želju da doprinese odbrani jedine domovine je pokazao na samom početku agresije kada je s drugim hrabrim borcima prenosio oružje s brda Mojmilo u opkoljenu Dobrinju. Krajem septembra 1994. godine dobrovoljno se prijavio da učestvuje u akciji u rejonu Bjelašnice gdje je u direktnim borbenim dejstvima dana 1. oktobra 1994. godine poginuo na privremeno okupiranoj teritoriji, a tijelo je razmijenjeno nekoliko sedmica poslije kada mu je klanjana dženaza", kazali su iz udruženja.

Škamo je ukopan na šehidskom mezarju Stadion, udaljen od svog oca Ahmeda nekoliko nizova, koji je poginuo 12. januara 1994. godine kao pripadnik Armije RBiH.