MUP KS
0

Maloljetnici ne mogu sami na javnu proslavu Nove godine

Piše: A. Kovač
S obzirom na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo koji je prošle godine usvojen, a po kojem će se roditelji kažnjavati novčanom kaznom ukoliko se mlađi i stariji maloljetnici zateknu vani bez nadzora roditelja, staratelja ili odrasle osobe od 23 do pet sati ujutru, u MUP-u Kantona Sarajevo, saznajemo da će se kontrole vršiti i za Novu godinu.

"Nama je bitno da doček Nove godine bude siguran sa aspekta saobraćaja, operativnog i fizičkog osiguranja i pripadnici MUP-a KS će poduzeti sve da se građani sigurno osjećaju. Ali, u svakom slučaju pripadnici MUP-a KS će poduzet aktivnosti i kada je u pitanju kontrola kretanja maloljetnika u večernjim satima“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Inače, prema riječima Nefića, problem sa maloljetnicima trebaju rješavati i roditelji i škole, odnosno poduzeti sve da se stvori navika kod djece da nakon 23 sata ne izlaze vani, te da im se u to vrijeme priušte neki drugi zanimljivi sadržaji.

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kanatonu Sarajevu ukoliko se od 23 do pet sati ujutru vani zateknu maloljetnici od 14 do 16 godina bez nadzora roditelja, staratelja ili odrasle osobe kazna za roditelje je od 300 do 900 KM. Ukoliko se vani u to vrijeme zateknu stariji maloljetnici odnosno osobe od 16 do 18 godina, roditelji moraju platiti od 200 do 600 KM.