U čast poginulima
24

Maloljetni borci Novog Grada organizirali malonogometni turnir "Nedim Škamo"

Klix.ba
Udruženje "Maloljetni borci Armije R BiH Općina Novi Grad Sarajevo" ogranizovalo je 3. Memorijalni malonogometni turnir "Nedim Škamo" u kojem su učestvovali učenici osnovnih škola s područja ove općine.

Cilj turnira je očuvati sjećanje na 84 maloljetna borca koja su dala svoj život za odbranu Sarajeva i BiH. Turnir nosi ime po jednom od njih. Rahmetli Nedim Škamo je ukopan na šehidskom mezarju Stadion, nekoliko nizova dalje od svoga oca Ahmeda, koji je poginuo 12. januara 1994. godine kao pripadnik Armije RBiH.

Na turniru su učestvovale i amaterske ekipe različitih udruženja i organizacija, među kojima su i borci i sportski veterani s područja općine Novi Grad, Kantona Sarajevo i FBiH. Bilo je ukupno 20 ekipa.

"Udruženje je osnovano s ciljem čuvanja sjećanja na maloljetnje borce-šehide, razvijanje patriotiski osjećaja djece i mladih, razvijanje i njegovanje značaja odbrane od agresije na BiH i očuvanje sjećanje na poginule borce Armije i MUP-a R BiH. Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo je na 7. sjednici u Program obilježavanja značajnih datuma, događa i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i NOR-a 1941-1945 uvrstilo i Dan sjećanja na šehide, poginule maloljetne borce Armije i MUP-a RBiH i Dan pogibije Nedima Škama", kazali su iz ovog udruženja.

U okvir obilježavanja ovog dana upriličeno je i druženje veterana u Domu oslobodilaca na brdu Žuč.