Na obalama Drine
171

Malobrojni katolici u Goraždu obilježili Božić: Bilo nas pet ili pedeset, pronosimo ljubav

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Skromno i dostojanstveno, svega nekoliko vjernika katoličke vjeroispovijesti, koliko ih živi u Goraždu, okupilo se na Božić u kapelici Sveti Dominik, najprije na misi koju je služio velečasni Franjo Tomić, župnik Župe goraždanske, a potom i na zajedničkom druženju i ručku.

Većina njih je u poznoj životnoj dobi, no to ih ne sprečava da sa svojim komšijama podijele radost blagdana i uživaju u rijetkim druženjima i susretima poput ovog. Ecija, Ana i Tonka redovno pripreme ukusne kolače i jela, a na ručku im se već tradicionalno pridruže Emir, Slavko, Samira i Sanid.

Vrijeme prođe u razgovoru i čestitkama, a ma koliko rijetki, čak i susreti od blagdana do blagdana budu ispunjeni duhovnošću i prijateljskim razgovorima.

Vrijednost blagdana i jeste u tome da se pošalju poruke mira, dobrote i razumijevanja među ljudima. I ma kako malobrojna bila, goraždanska zajendica katolika je utočište u kojem vladaju harmonija i ljubav.

"Svjetiljka nije mala da nam napravi svjetlost, baterija nije mala da se vidi noću kuda se kreće. Bilo da je ovdje jedan, pet ili 50 katolika, svaki pojedinac treba nositi svijetlo ovom našem svijetu", kaže nam velečasni Franjo Tomić.

Tomić koji je na dužnosti ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije, upravitelj Župe Goražde, uz koju je vezana i Rogatica, trudi se da svojim župljanima bude od pomoći u svakom trenutku.

"Nikad se nisam volio petljati u politiku, jer su me političari često kočili u mojim namjerama, išao sam za tim da kao predstavnik zajednice učinim ljudima u toj zajednici šta ja mogu i kad to učinim i meni se sto puta vrati. Bog nas, bez obzira na zdravstveno stanje, čuva i da pomažemo ljudima", ističe Tomić.

Velečasni Franjo Tomić ovaj je dan proveo sa svojim župljanima u Rogatici i Goraždu, u molitvi i uz poruke dobra koje su univerzalne i još vrednije kad dolaze iz male zajednice poput ove.

"Moja poruka teško se može izreći u jednoj rečenici, ali na pameti mi je ono što sam jutros razmišljao i što sam rekao u Rogatici. Zamislimo i Božić i Novu godinu čak, jer to je sve jedna stvarnost, jedan novi život i novi početak, zamislimo da nemamo ni jelke, ni sijalice, ni dobre trpeze. Šta mi poručujemo na Božić, poručujemo nešto što se tiče nutrine. Ja kao vjernik poručujem Bog je tu, i mimo vanjskih, okom vidljivih stvarnosti Bog je tu, Bog je u meni, Bog je ljubav i ako ja to doživim u sebi i ako ja to živim, onda ću to primijeniti na druge. Želio bih da čovjek shvati i moj svaki vjernik i svaki dobronamjerni čovjek da treba u sebi graditi dobrotu i kad tu dobrotu izgradimo u sebi, ja je moram širiti dalje, htio ne htio, prelijevati je. Zato nemojmo kukati na sredinu i na ljude, krenimo od sebe, krenimo od sitnica, od svakodnevnice. Bog koji je došao radi čovjeka, došao je iz ljubavi i da ja budem nosilac te ljubavi na ovom svijetu. I u tom duhu da svi dobronamjerni, pogotovo vjernici šire ljubav i zato sretan i Božić i Nova godina i svi blagdani koje slavimo kroz ovu godinu, da osjetimo to slavlje, ne samo u vanjskoj dimenziji, nego najprije unutarnjoj", poručio je velečasni Tomić.