BiH
1

Malo je jedna Nedjelja Caritasa da se upozori na povećano siromaštvo

FENA
Miljenko Aničić (Foto: FENA)
Miljenko Aničić (Foto: FENA)
Malo je jedna Nedjelja Caritasa da se posjeti na sve što se dešava u mnogim domovima, gdje je veliki broj siromašnih i socijalno ugroženih, bez obzira na nacionalnu pripadnost, upozorio je danas direktor Caritasa Banjalučke biskupije Miljenko Aničić.

Da je povećan broj socijalno ugroženih osoba, kako je naveo, osjeti se i u Caritasovim uredima gdje ljudi navode da nemaju šta jesti i potrebna im je pomoć za preživljavanje.

Banjalučki Caritas, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagao je tokom ove godine brojnim socijalno ugroženim osobama, starijim i nemoćnim.

Aničić potvrđuje da su od početka godine podijelili 1.451 paket hrane, a sada očekuju da se dopremi još 1.200 paketa, nešto će i sami kupiti, da bi pomogli siromašnim da prežive zimski period.

"Podijeli smo 33 štednjaka, 17 bojlera, osiguran je namještaj za 15 povratničkih obitelji, kao i odjeća i obuća za zimsko vrijeme", rekao je Aničić na pres-konferenciji u Banjoj Luci navodeći samo neke od aktivnosti Caritasa Banjalučke biskupije, kojima se pomoglo socijalno ugroženim.

Također, sanirano je osam kuća za povratnike, u čemu je pomogao banjalučki Caritas, a za oko 200 starijih i nemoćnih osoba osigurana je kućna njega.

U Domu za starije osobe, u tri zgrade, smješteno je u prosjeku 70 osoba, a brigu o njima vodi 30 osoba, od kojih 12 medicinskih sestara i njegovateljica.

Predstavljena je danas poruka predsjednika Caritasa Biskupske konferencije BiH, biskupa banjalučkog Franje Komarice u povodu Nedjelje Caritasa o temi "Župna zajednica – privilegirano mjesto kršćanske djelotvorne ljubavi za kućnu skrb starih i bolesnih osoba".

"Starost je vrijeme kada su ljudi, osim bolesti izloženi i samoći, osjećaju da je beskorisni i da ih niko ne treba, a te osobe često su na rubu i kada su u pitanju finansije", prenio je Aničić stavove iz poruke.

Međutim, naglasio je da se u Svetom pismu kaže da je to doba puno mudrosti, kada i starija osoba, bez obzira na svoje snage, može puno doprinijeti i društvu i crkvi, ali su te osobe, često, izolirane.

Sve ove osobe zaslužuju odgovarajuću brigu, a nikako odbacivanje i neprihvatanje.