BiH
0

Malkić: Još na snazi Rezolucija o izdvajanju Srebrenice iz RS-a

FENA
Načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić potvrdio je danas u Banjoj Luci da je u Srebrenici još na snazi Rezolucija o izdvajanju te općine iz RS-a.

Malkić je napomenuo da je tu riječ samo o političkoj izjavi, dok je ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac kazao da izmjene statuta Općine Srebrenica ne mogu ići mimo odredaba utvrđenih Izbornim zakonom BiH i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a.

Lipovac je nakon razgovora s delegacijom srebreničke općine naglasio da je sa spomenutim stavom saglasan i specijalni izaslanik OHR-a za Srebrenicu Kliford Bond.

Načelnik Malkić je još dodao i da je u postojećem statutu Srebrenice na snazi odredba kojom se zabranjuje preglasavanje odbornika na nacionalnoj osnovi, a da bi izmjenama tog dokumenta to pravilo trebalo biti reducirano s tačno preciziranim situacijama kada je nemoguće vršiti preglasavanje.

Tokom današnjeg sastanka načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić i predsjednik lokalne skupštine Rade Pavlović razgovarali su s više ministara u Vladi RS-a o daljnjim projektima kako bi se popravio ekonomsko-socijalni položaj Srebrenice.

Postignut je dogovor da vladina ministarstva odrede koliko novca i za koje namjene bi trebalo biti uloženo u Srebrenicu, a kako bi se konačan dogovor o ulaganjima zatim postigao s vlastima te općine.

Savjetnik predsjednika Vlade RS-a Miladin Dragičević naveo je da je u toku prošle godine u infrastrukturnu obnovu Srebrenice umjesto planiranih 16,2 Vlada RS-a uložila 26,7 miliona KM.