BiH
0

Mališani otvaraju tradicionalne "Novogradske dane"

FENA
Smotrom dječijeg stvaralaštva mališana iz obdaništa s područja općine Novi Grad, 30. maja počet će 11. tradicionalna kulturno-sportska i zabavna manifestacija "Novogradski dani".

U okviru manifestacije koja će kao i prethodnih godina trajati mjesec dana članovi Organizacionog odbora su danas na konferenciji za novinare najavili niz kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja.

Predsjednik Organizacionog odbora i načelnik najmnogoljudnije općine na području KS-a Damir Hadžić je govoreći o značaju "Novogradskih dana" kazao kako je njihov primarni cilj razvijanje kulturnog aspekta.

"Ovakve manifestacije su ono što nedostaje kako u Gradu Sarajevu tako i na području KS-a. Mi nastojimo, a ove godine smo poduzeli i konkretne korake u tom pravcu da aktivnosti "Novogradskih dana" proširimo i na ostale lokalne zajednice te da tako postanemo važna karika u lancu kulturnih dešavanja u Gradu i Sarajevskom kantonu", kazao je Hadžić.

Ono što karakterizira ovogodišnje "Novogradske dane" je podijeljenost na tri segmenta: kulturni, sportski te segment obilježavanja bitnih datuma iz perioda 1992.-1995. Novina je nekoliko pozorišnih predstava, književnih večeri te Dan novogradskih škola na kojem će se predstaviti "zlatni" učenici srednjih i osnovnih škola ove općine.

"Dan novogradskih škola je pokušaj Općine da ukaže posebnu pažnju onima koji stasavaju i sazrijevaju i kojima je ova lokalna zajednica dužna to dati. Odat ćemo posebno priznanje učenicima koji su u svom osnovnom ili srednjem obrazovanju zaslužili epitet "ponos generacije" a takve djece je veoma mnogo", izjavio je Hadžić.

"Novogradski dani" će, između ostalog, obilovati turnirima u nogometu, šahu, odbojci na pijesku, borilačkim vještinama, koncertima KUD-ova, narodne i zabavne muzike te koncertima horova i baletskim recitalima.

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Damira Hadžića, budžet za manifestaciju je 60.000 KM a znatna pomoć očekuje se i od mnogobrojnih sponzora i donatora. Hadžić je najavio i mogućnost da se za vrijeme trajanja manifestacije započnu i aktivnosti na izgradnji dva spomen-obilježja: herojima Safetu Hadžiću i građanima Dobrinje.