Humani projekt
279

Mališani oboljeli od raka u Tuzli dobili posebno uređenu ambulantu

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli danas je otvorena ambulanta za hematologiju i onkologiju koja će biti od velike koristi za najmlađe pacijente kod kojih je dijagnosticiran neki od oblika karcinoma.

Vrijednost projekta je skoro 30.000 KM, a napravljen je neuobičajen ambijent u odnosu na druge ambulante, jer je prostorija namijenjena za pregled najmlađih pacijenata s najtežim oboljenjima.

U ovoj ambulanti najmlađi pacijenti će također boraviti u toku dana prilikom primanja hemoterapija.

Prema riječima načelnika Klinike za dječije bolesti Edina Husarića, ranije je formirano Odjeljenje za onkologiju i hematologiju koje je namijenjeno najmlađim pacijentima.

"Nakon formiranja odjeljenja naši pacijenti više ne moraju ići u Sarajevo ili u neku drugu kliniku na liječenje. Mi smo zaokružili kompletnu priču kada je riječ o djeci s malignim oboljenjima, u smislu postavljanja dijagnoze, primjene lijekova, hemoterapije, kao i praćenja kasnih komplikacija kod djece", rekao je Husarić.

Menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u proteklom periodu aktivno se posvetio obnavljanju kadra, prostora i opreme. U protekloj godini posebna pažnja je posvećena Klinici za dječije bolesti.

"U našoj jedinici za intenzivnu njegu sada imamo deset respiratora, osam inkubatora, monitore... Prije nekoliko mjeseci smo otvorili i operacioni blok, a danas otvorena ambulanta je nešto što predstavlja standard u regiji, ali i na Zapadu", naveo je direktor tuzlanskog UKC-a Nešad Hotić, naglasivši da je briga o dječijem zdravlju najvažnija.

Danas otvorena ambulanta predstavlja nastavak realizacije zajedničkih projekata tuzlanskog UKC-a, Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i Grupacije Medical park.

"Cilj nam je da ova ambulanta bude za našu dječicu i njihove roditelje drugačiji prostor u kojem će boraviti. Sama oprema i izgled ukazuju na to da će se dječica tu osjećati ugodno te da će im trenuci kada budu morali biti ubodeni iglom biti lagodniji", izjavio je Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

U Federaciji BiH godišnje se kod 55 djece otkrije maligno oboljenje, a jedna trećina njih dolazi s područja Tuzlanskog kantona.