Razočarani cijenom
269

Malinari iz Viteza će provesti noć ispred objekta otkupljivača, na ulicu izlaze i malinari u Kiseljaku

Piše: M. N.
Grupa od 200 malinara od jutarnjih sati protestuje ispred objekta otkupljivača "Natural Food" jer su nezadovoljni otkupnom cijenom. Malinari su poručili da ovaj put ne odlaze kućama.

"Ljudi su potpisali ugovore u kojima stoji da će malinare isplaćivati svakih sedam dana, što su prekršili odmah osmi dan. Daju nam cijenu od 1,60 KM po kilogramu za sortu Vilamet, a 1,80 KM za sortu Miker. Orange plus u Kiseljaku je izbacio konačnu cijenu od 2 KM po kilogramu za obje sorte. Prošlogodišnje cijene su bile 3,20 KM za Vilamet i 3,50 KM za Miker. Tražimo od hladnjačara da nam objasne kako su formirali cijenu kada u ugovoru stoji da se cijena formira na osnovnu tržišne cijene u regionu koja je puno veća", rekao nam je jedan od malinara koji učestvuje u mirnom protestu.

Na okolne ograde okačili su plakate te fotografije predsjednika FBiH Marinka Čavare i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića koje mole za pomoć.

"Došli smo da dostojanstveno tražimo svoja prava", dodali su malinari.

Dio malinara iz Viteza u 19 sati će se pridružiti malinarima iz Kiseljaka koji su najavili mirni protest u mjestu Brstovsko.

"Mirni protest će biti održan ispred hladnjače firme Orange plus d.o.o. Pored mirnog okupljanja održat ćemo i sastanak sa direktorom firme Hilmijom Burdžovićem. Na skup smo pozvali i načelnika Općine Kiseljak, u vidu podrške svojim građanima", rekao nam je Admir Čeho, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zelena panorama Kiseljak.

Nakon ovih protesta, malinari iz Viteza se vraćaju ispred objekta otkupljivača gdje će provesti noć.