Prvomajski grah
248

Mali tuzlanski protest: Loš odziv građana pokazuje da nam je dobro

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa uglavnom obespravljenih radnika predvođena predstavnicima Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona (TK) simbolično na 1. maj - dan kada je prije dva stoljeća 40 hiljada ljudi štrajkovalo zbog veoma teških uslova za rad, danas se okupila ispred spaljene zgrade Sodao u Tuzli.

Grupa od blizu 70 učesnika u današnjem mirnom protestu, prema riječima predsjednika Sindikata solidarnosti TK Sakiba Kopića, samo pokazuje inertnost građana najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Bivši radnik tuzlanskog Polihema Enes Tanović već četiri godine, simbolično na 1. maj dolazi na plato ispred zgrade Sodaso, inače bivšeg sjedišta Vlade TK, a koja je spaljena u februarskim demonstracijama 2014. godine.

Danas ga, ističe on, posebno rastužuje to što se građani iz godine u godinu sve manje bore za svoja prava.

"Narod nema više povjerenja, ni u sindikat, ni u vlast. Mi pokušavamo da im otvorimo oči, ali ne ide. S druge strane, Tuzla je toliko uništena, a ovdje je najmanje Tuzlaka. Izgleda da je Tuzli danas najbolje", smatra Tanović.

Naila Mujaković iz gračaničke fabrike obuće Fortuna danas je odlučila iskazati svoje nezadovoljstvo zbog stanja u kojem se radnici u našoj zemlji nalaze.

"Nekada je 1. maj bio praznični dan, a danas je dan nerada i propalih fabrika. Imali smo od čega živjeti, standard je bolji bio, a imali smo i uplaćen radni staž. Radnik je tad bio priznat, a danas je rob", kaže Mujaković kojoj nije uplaćeno 19 godina radnog staža.

Na loš položaj ukazala je i grupa radnika Krivaje mobel iz Zavidovića.

"Ovo je naša savjest. Sve nešto tražimo, a kada treba da se desi nigdje nikoga nema. Mi mo ti koji dozvoljavamo vladajućim strukturama da nam uništavaju privredu. I na ovaj način se vidi da je politika duboko umiješana. Na sve moguće političke načine pokušavaju ljude odgovoriti od iskazivanja bilo kakvog nezadovoljstva, pružajući im kojekakve usluge", ističe radnik spomenutog preduzeća Besim Hasić.

Za razliku od prethodne dvije godine kada su pred zgradom Sodaso donosili pečeno janje, članovi Sindikata solidarnosti TK ovaj put su za građane odlučili pripremiti kuhani grah.

"Grah je naše nacionalno jelo, a kao što smo i obećali, građanima smo pripremili skromnu zakusku", poručio je Kopić.